Jaarverslag

Programmaverantwoording

1 | Opgroeien in Epe

Omschrijving programma

Terug naar navigatie - Omschrijving programma

Het programma omvat de onderwerpen onderwijs en jeugd in brede zin, zoals kinderopvang, voor- en vroegschoolse educatie, jongerenwerk en jeugdgezondheidszorg. Ook Jeugdzorg valt onder dit programma.
De voorzieningen gericht op de jeugd maken ook deel uit van het basisaanbod aan voorzieningen waar in programma 2 “Actief in Epe” aandacht aan wordt gegeven. Er bestaat een relatie met de programma’s 3 “Zorg en opvang” (maatschappelijke ondersteuning) en 4 “Leefbaar en veilig” (integrale veiligheid: thema “Jeugd en veiligheid”).

Wat is de stand van zaken

Terug naar navigatie - Wat is de stand van zaken
Verplichte indicatoren vanuit de regelgeving bij dit programma.
Indicator 2021 2022 2023 2024
Verwijzingen Halt 4 5 7 5
Het aantal  verwijzingen naar Halt, per 1.000 inwoners in de leeftijd van 12-17 jaar.
Kinderen in uitkeringsgezin 3% 3% 3% -
Het percentage kinderen tot 18 jaar dat in een gezin leeft dat van een bijstandsuitkering moet rondkomen.
Voortijdige schoolverlaters (vo+mbo) 1,6% 2,5% 2,2% -
Het percentage van het totaal aantal leerlingen (12-23 jaar) dat voortijdig, dat wil zeggen zonder startkwalificatie, het onderwijs verlaat.
Absoluut verzuim 2,5 2,3 1,6 -
Het aantal leerplichtigen dat niet staat ingeschreven op een school, per 1.000 inwoners in de leeftijd van 5-18 jaar.
Relatief verzuim 17 23 23 -
Het aantal leerplichtigen dat wel staat ingeschreven op een school, maar ongeoorloofd afwezig is, per 1.000 leerlingen.
Jongeren met jeugdhulp 11,8% 10,2% 10,5% 13,6%
Het percentage jongeren tot 18 jaar met jeugdhulp ten opzicht van alle jongeren tot 18 jaar (tweede helft van het genoemde jaar).
Jongeren met jeugdbescherming 1,3% 1,0% 1,0% 0,8%
Het percentage jongeren tot 18 jaar met een jeugdbeschermingsmaatregel ten opzichte van alle jongeren tot 18 jaar (tweede helft van het genoemde jaar).
Jongeren met jeugdreclassering 0,2% 0,2% 0,3% -
Het percentage jongeren (12-22 jaar) met een jeugdreclasseringsmaatregel ten opzichte van alle jongeren (12-22 jaar) (tweede helft van het genoemde jaar).
Jongeren met een delict voor de rechter 1% 1% 1% -
Het percentage jongeren (12-21 jaar) dat met een delict voor de rechter is verschenen.
Vanuit de verplichte bron van deze indicator zijn niet bij alle indicatoren recentere data beschikbaar.

Wat hebben we daarvoor gedaan

Terug naar navigatie - Wat hebben we daarvoor gedaan

Onderwijs   Portefeuillehouder: M.B. Heere
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Uitvoeren van de Lokaal Educatieve Jeugd Agenda (LEJA). Ja De uitvoering van het Lokaal Educatieve Jeugd Agenda is een doorlopend proces en wordt verder vormgegeven vanuit de regiegroep duurzame kindvoorzieningen.
2. Uitgevoerd Onderwijs Achterstanden Beleid (OAB). Ja Het OAB is uitgevoerd. Het onderwijsachterstanden beleid is in 2024 geactualiseerd.
3. Uitwerken Koers Duurzame Kindvoorzieningen. Ja

Er is een geactualiseerd koersdocument opgemaakt en door de regiegroep DKV vastgesteld. Hierin wordt teruggeblikt op de afgelopen jaren en mijlpalen benoemd. Ook zijn nieuwe subdoelen toegevoegd om de samenwerking een verdieping te geven.

4. Uitvoeren integraal huisvestingsplan (IHP) onderwijsvoorzieningen 2023-2026. Ja

Alle projecten voor de korte termijn zijn gestart en verder gebracht. Ook is er een addendum op het IHP vastgesteld door de gemeenteraad.

Collegeprogramma 2022-2026:    
5. Opstellen van een integraal huisvestingsplan (IHP) onderwijsvoorzieningen. Ja Reeds in 2023 vastgesteld door de gemeenteraad, met addendum in 2024.

 

Jeugdzorg   Portefeuillehouder: G. van den Berg
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Realiseren van effectieve en doelmatige Jeugdzorg. Ja Er is uitvoering gegeven middels inzet op het uitvoeringsprogramma deel jeugdzorg van integraal beleidsplan 2023-2027. Op aantal onderdelen is vervolg in 2025 noodzakelijk, waaronder o.a. vorming van gemeenschappelijke regeling, inkoop per 1-1-2026, verbreding casusoverleg 18-/18+ qua disciplines.
2. Realiseren van de Hervormingsagenda jeugdzorg. Ja We liggen op koers met betrekking tot de inkoop van individuele voorzieningen 2026 en de vorming van een GR. De verbinding met de huisartsen is gerealiseerd doordat elke huisartsenpraktijk gekoppeld is aan een jeugdconsulent van het CJG.  
Collegeprogramma 2022-2026:  

 

3. Voortzetten preventieve voorzieningen gericht op (jeugd)gezondheid. Ja

Er zijn subsidieafspraken gemaakt voor de uitvoering van jeugdgezondheidszorg (0 tot 4) met Vérian. 
Daarnaast zijn er subsidieafspraken gemaakt met de GGD voor taal- en spraakscreening. Ook zijn er subsidieafspraken gemaakt met Koppel-Swoe t.b.v. uitvoeren activiteiten “Jongeren op Gezond Gewicht” (JOGG) . Het project Kansrijke Start is uitgevoerd. 

 

Welzijnswerk jeugd en jongeren   Portefeuillehouder: M.B. Heere / G. van den Berg
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Aanbieden preventieve jeugdvoorzieningen. Ja Er zijn subsidieafspraken met Vérian gemaakt voor de uitvoering (voor)school(s)maatschappelijk werk met en met Koppel-Swoe voor de uitvoering van jongerenwerk en Steunouder. Er zijn (subsidie)afspraken gemaakt met Halt en Tactus als onderdeel van het integraal preventie aanbod in onderwijs. Daarnaast zijn in 2024 de pilots #opladers en Kiva gestart. 

 

Wat heeft dat gekost

Terug naar navigatie - Wat heeft dat gekost
Bedragen x € 1.000
Begroting 2024 Begroting 2024 na wijziging Werkelijk 2024 Verschil 2024
Lasten 18.103 18.292 16.407 1.885
Baten 842 1.061 1.132 71
Saldo -17.261 -17.231 -15.275 1.956

2 | Actief in Epe

Omschrijving programma

Terug naar navigatie - Omschrijving programma

Het programma omvat de onderwerpen welzijn (o.a. sociaal cultureel werk en vrijwilligersondersteuning), sport en cultuur (waaronder ook kunst en bibliotheekwerk). Daarnaast valt ook het onderwerp accommodaties op de voornoemde terreinen onder dit programma.

De voorzieningen gericht op jeugd (0-18 jaar) vallen binnen programma 1 “Opgroeien in Epe”.

Dit programma draagt in belangrijke mate bij aan de leefbaarheid in de dorpen en wijken (inzet van voorzieningen, aandacht voor ontmoeting, tegengaan overlast en criminaliteit, kwaliteit van de woonomgeving). Er bestaat een relatie hierbij met de programma’s 3 “Zorg en opvang” (maatschappelijke ondersteuning), 4 “Leefbaar en veilig” (veilige leefomgeving) en 6 “Epe op orde”  (openbare ruimte).

Wat is de stand van zaken

Terug naar navigatie - Wat is de stand van zaken
Verplichte indicatoren vanuit de regelgeving bij dit programma.
Indicator 2016 2020 2022
Niet-wekelijkse sporters 47,6% 51,1% 48,3%
Het percentage inwoners dat niet wekelijks sport ten opzichte van het totaal aantal inwoners.
Vanuit de verplichte bron van deze indicator zijn niet bij alle indicatoren recentere data beschikbaar.

Wat willen we bereiken

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken

Strategische doelen:

  1. Het vergroten van maatschappelijke participatie van inwoners.
  2. Realiseren van een evenwichtig over de kernen gespreide sociale infrastructuur met activiteiten, voorzieningen en accommodaties.

 

Wat hebben we daarvoor gedaan

Terug naar navigatie - Wat hebben we daarvoor gedaan

Welzijn   Portefeuillehouder: G. van den Berg
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Realiseren aanbod welzijnsactiviteiten.  Ja Inzet van subsidieafspraken, o.a. met KoppelSwoe. 
Collegeprogramma 2022-2026:    
2. Invoeren vernieuwd helder en transparant subsidiebeleid. Ja Reeds in 2023 gerealiseerd.
3. Opstellen van een beleidsvisie voor toekomstbestendige accommodaties, inclusief onderwijshuisvesting.  Ja In februari 2023 heeft de raad de visie op toekomstbestendige maatschappelijke accommodaties en het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs vastgesteld. 
4. De beleidsvisie voor toekomstbestendige accommodaties per gebied uitwerken in uitvoeringsplannen. Ja Samen met de betrokken verenigingen / stichtingen is in 2023 en 2024 een start gemaakt met het uitwerken van de visie voor sportpark de Wachtelenberg (Epe) de Wieken (Vaassen), Balai Pusat (Vaassen), bibliotheek Epe (Epe), Triton (Vaassen), waarmee we in 2025 verder gaan. Vanwege de behoefte in de samenleving om nu tot concrete plannen te komen, werken we op verschillende locaties gezamenlijk aan uitvoeringsplannen, in plaats van toe te werken naar één groot plan voor de hele gemeente.

 

Sport en cultuur   Portefeuillehouders:
G. van den Berg / M.B. Heere
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Realiseren van aanbod sport en cultuur. Ja Er is een breed aanbod aan sport en cultuur in Epe. Via subsidies wordt er gezorgd voor een levendig sport- en cultuurlandschap en via de SPUK-middelen hebben we ingezet op de verbinding tussen cultuur en welzijn. 
2. Uitvoeren beleid sport, kunst en cultuur. Ja Het sportbeleid is uitgevoerd. Er is onder meer een 1/3 bijdrage geleverd aan de renovatie van een voetbalveld. Ook zijn er door middel van het sportakkoord diverse initiatieven met betrekking tot sport ondersteund. Een voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van een mountainbikebaan op de Wachtelenberg. Ook op cultureel terrein is veel uitgevoerd. Het cultuur- en erfgoedpact is verder uitgevoerd, meer muziek in de klas is voortgezet. De bibliotheek werkt met veel partijen samen zoals het onderwijs.
3. Inzet van buurtsportcoaches en cultuurmakelaar. Ja

De buurtsportcoaches hebben bijgedragen aan het aanmoedigen van een gezonde en actieve leefstijl door inzet van diverse activiteiten en communicatie hierover.

Collegeprogramma 2022-2026:    
4. Bevorderen van spelen, sporten en bewegen in de openbare ruimte. Ja Het beleidsplan Spelen, Ontmoeten en Bewegen (voorheen tenaamstelling speelruimte beleidsplan) wordt opgesteld en  medio 2025 ter vaststelling voorgelegd aan de raad. Zodra het besluit is genomen zal tot uitvoering worden overgegaan.

 

Wat heeft dat gekost

Terug naar navigatie - Wat heeft dat gekost
Bedragen x € 1.000
Begroting 2024 Begroting 2024 na wijziging Werkelijk 2024 Verschil 2024
Lasten 5.466 5.534 5.480 54
Baten 997 1.132 981 -151
Saldo -4.469 -4.402 -4.499 -97

3 | Zorg en opvang

Omschrijving programma

Terug naar navigatie - Omschrijving programma

Het programma omvat de onderwerpen maatschappelijke ondersteuning (vanuit de Wmo), gezondheid, maatschappelijke opvang, basismobiliteit, algemeen maatschappelijk werk en integratie/inburgering van nieuwkomers.
Het programma richt zich met name op groepen inwoners uit de samenleving die kwetsbaar zijn. Kernbegrippen zijn daarbij bevorderen zelfredzaamheid en participatie. Er bestaat een relatie met de programma’s: 1 “opvoeden en opgroeien” (jeugdgezondheidszorg), 2 “Actief in Epe” (welzijnsvoorzieningen), 4 “Leefbaar en veilig” (leefbaarheid) en 10 “Weer aan het werk” (bevordering arbeidsparticipatie).

Wat is de stand van zaken

Terug naar navigatie - Wat is de stand van zaken
Verplichte indicatoren vanuit de regelgeving bij dit programma.
Indicator 2021 2022 2023 2024
Wmo-cliënten met een maatwerk-arrangement per 10.000 inwoners. 530 530 570 530
Een maatwerkarrangement  is een vorm van specialistische ondersteuning binnen het kader van de Wmo.

Wat hebben we daarvoor gedaan

Terug naar navigatie - Wat hebben we daarvoor gedaan

Maatschappelijke Zorg   Portefeuillehouders: G. van den Berg 
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
 1. Realiseren van effectieve en doelmatige zorg vanuit de Wmo. Ja Het inkoopproces ten behoeve van de transformatie van beschermd wonen naar beschermd thuis is afgerond in 2024 en treedt per 1 januari 2025 in werking. De (regionale) aanbesteding voor hulpmiddelen is ook afgerond. De (regionale) aanbesteding voor trapliften is voorbereid in 2024 en wordt in 2025 afgerond. We liggen verder op koers met betrekking tot de inkoop van Wmo maatwerkvoorzieningen 2026.
 2. Aanbieden vervoersysteem basismobiliteit (PlusOV). Ja

In zijn algemeenheid is de kwaliteit van het vervoer goed, is PlusOV goed bereikbaar en worden klachten binnen de termijnen afgehandeld. Als gevolg van een tekort aan chauffeurs bij de vervoerders (landelijk arbeidsmarktprobleem) staat de beschikbaarheid van vervoer en daarmee ook de kwaliteit echter wel onder druk. Samen met PlusOV en de vervoerders worden diverse acties ondernomen om dit beheersbaar te houden. Het plan van aanpak basismobiliteit is eind 2024 geëvalueerd en herzien. Dit vormt mede de basis voor de acties en maatregelen in 2025 e.v. 

 3. Realiseren aanbod voorliggende voorzieningen zorg en gezondheid. Ja De buurtpunten zijn verder doorontwikkeld en vangen veel maatwerkindicaties af. Daarnaast is Korak Herstelplein gerealiseerd in de gemeente Heerde, waar ook inwoners van de gemeente Epe gebruik van kunnen maken. Ook Helpende Hand, Welzijn op Recept en pilot  #Opladers is van start gegaan/ doorontwikkeld. 
 4. Aanbieden dienstverlening statushouders. Ja De bestaande afspraken met VluchtelingenWerk, Koppel-Swoe en Lucrato zijn verlengd. Daarnaast is er gewerkt aan nieuwe contractafspraken met de gemeente Apeldoorn voor de uitvoering van inburgering.  
 5. Integraal werken aan zorg & veiligheid. Ja Er is geïnvesteerd in de regionale en lokale samenwerking tussen zorg en veiligheidspartners.
Collegeprogramma 2022-2026:
 6. Realiseren van goede, toegankelijke, doeltreffende en vindbare zorg en ondersteuning. Ja Het uitvoeringsprogramma is uitgevoerd.?Daarnaast is de bruikbaarheid van de website bekeken en verbeteringen hierin doorgevoerd. Tevens heeft MEE een start gemaakt  met versterking van de rol als onafhankelijk cliëntondersteuner. 
7. Voortzetten preventieve voorzieningen gericht op (jeugd)gezondheid. Ja In 2024 is uitvoering gegeven aan het Gezond en Actief Leven Akkoord, met onder andere start van ketenaanpak valpreventie.
8. Opstellen van een inclusieagenda.  Nee

In 2024 is een start gemaakt met het opstellen van de inclusie-, en diversiteitsagenda. Deze agenda is gericht op 3 pijlers, te weten de samenleving, de gemeente extern en de gemeente intern (ambtelijke organisatie). Er is met inzet van ervaringsdeskundige informatie en signalen vanuit de samenleving opgehaald. Voor pijler 2 en 3 hebben ook bijeenkomsten plaatsgevonden om informatie op te halen en aandacht voor bewustwording. 
De inclusie-, en diversiteitsagenda wordt in 2025 ter vaststelling voorgelegd. 

 

Wat heeft dat gekost

Terug naar navigatie - Wat heeft dat gekost
Bedragen x € 1.000
Begroting 2024 Begroting 2024 na wijziging Werkelijk 2024 Verschil 2024
Lasten 15.308 21.337 18.640 2.697
Baten 1.106 8.103 8.583 480
Saldo -14.202 -13.234 -10.057 3.177

4 | Leefbaar en veilig

Omschrijving programma

Terug naar navigatie - Omschrijving programma

Het programma omvat de onderwerpen brandweer, politie, criminaliteit en overlast, crisisbeheersing/ rampenbestrijding, leefbare en veilige leefomgeving. Het programma geeft invulling aan de brede begrippen van leefbaar en veiligheid. Het onderwerp integrale veiligheid valt ook onder dit programma. Er bestaat een relatie met de programma’s 1 “Opgroeien in Epe”, 2 “Actief in Epe”, 3 “Zorg en Opvang” en 6 “Epe op orde”. Verder is er een relatie met programma 8 “Toezicht en handhaving”. Binnen dit programma vindt de uitvoering plaats van de diverse leefbaarheids- en veiligheidsaspecten.

Wat is de stand van zaken

Terug naar navigatie - Wat is de stand van zaken
Verplichte indicatoren vanuit de regelgeving bij dit programma.
Indicator 2021 2022 2023 2024
Winkeldiefstal 0,8 1,2 1,7 1,5
Het aantal winkeldiefstallen per 1.000 inwoners.
Geweldsmisdrijven 2,7 3,0 2,9 2,9
Het aantal geweldsmisdrijven per 1.000 inwoners.
Diefstal uit woningen 1,1 1,1 0,8 2,1
Het aantal diefstallen uit woningen per 1.000 inwoners.
Vernieling en beschadiging 4,1 4,5 4,4 3,3
Het aantal vernielingen en beschadigingen per 1.000 inwoners.

Wat willen we bereiken

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken

Strategische doelen:

  1. Bevorderen van een leefbare en veilige woon- en leefomgeving.
  2. Bevorderen van bijdragen van bewoners aan de leefbaarheid in de kernen en wijken.
  3. Bevorderen van een goede, geoefende organisatie die snel en adequaat kan optreden bij een calamiteit of ramp

 

Wat hebben we daarvoor gedaan

Terug naar navigatie - Wat hebben we daarvoor gedaan

Veiligheid   Portefeuillehouder:
T.C.M. Horn
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Bevorderen kwaliteit basisbrandweerzorg. Ja Er loopt een locatieonderzoek voor een nieuwe brandweerkazerne in Oene. We zijn gestart met de gebiedsgerichte aanpak natuurbrandbeheersing. Het regionaal beleidsplan, dekkingsplan en risicoprofiel 2025-2028 van de VNOG zijn vastgesteld. 
2. Uitvoeren integraal veiligheidsbeleid. Ja Het uitvoeringsplan integraal veiligheidsbeleid 2024 van de Veluwe Noord is bijna volledig uitgevoerd. Anderzijds zijn er ook extra acties uitgevoerd met betrekking tot actuele thema’s zoals asielopvang en de wolf. Er zijn stappen gezet in het samenwerken tussen de Veluwe Noord gemeenten (Heerde, Hattem, Oldebroek, Nunspeet en Elburg) op cybercrime, jeugdcriminaliteit en ondermijning. 
3. Verbeteren crisisbeheersing en rampenbestrijding. Ja Medewerkers zijn digitaal en fysiek opgeleid en getraind. De ontwikkeling is dat we regionaal steeds meer samenwerken. We hebben voor bepaalde functies medewerkers opgeleid die voor de hele regio inzetbaar zijn. Zo hebben we goed opgeleid personeel, maar wel minder in aantal. Ook zijn stappen gezet om het convenant van het Rode Kruis van een update te voorzien. 
Collegeprogramma 2022-2026:    
4. Uitvoeren lokaal plan van aanpak ondermijning. Ja Het beleidsplan mensenhandel is opgesteld. Het Bibob beleid is vastgesteld. Een Meld Misdaad Anoniem campagne is gehouden. Er zijn integrale controles uitgevoerd in onder andere in de ondermijningsweek en tijdens de dag van de samenwerking.

 

Leefbaarheid   Portefeuillehouder:
G. van den Berg
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
Collegeprogramma 2022-2026:
1. Gebiedsgericht werken als werkwijze verder uitwerken. Nee In 2024 is verder ingezet op inwonersgericht werken, door onder andere initiatieventafel, aantal initiatieven gesubsidieerd door goed voor elkaar regeling, doorontwikkeling van de goed voor elkaar regeling, start met opstellen van het uitvoeringsprogramma. 
In het voorjaar van 2025 wordt dit uitvoeringsprogramma inwonersparticipatie/integraal inwonersgericht werken opgesteld en ter informatie aan de gemeenteraad aangeboden. 

 

Wat heeft dat gekost

Terug naar navigatie - Wat heeft dat gekost
Bedragen x € 1.000
Begroting 2024 Begroting 2024 na wijziging Werkelijk 2024 Verschil 2024
Lasten 2.950 3.250 3.019 231
Baten 14 93 86 -7
Saldo -2.936 -3.157 -2.933 224

5 | Ruimte en Wonen

Omschrijving programma

Terug naar navigatie - Omschrijving programma

Het programma omvat de onderwerpen ruimtelijke ordening, grond- en woningexploitatie, bouw- en woningtoezicht en volkshuisvesting. Het onderdeel bouw- en woningtoezicht heeft een uitvoerend karakter. De activiteiten voor woningexploitatie zijn beperkt.

Wat is de stand van zaken

Terug naar navigatie - Wat is de stand van zaken
Verplichte indicatoren vanuit de regelgeving bij dit programma.
Indicator 2020 2021 2022 2023
Nieuwbouwwoningen 4,9 5,2 1,6 5,3
Het aantal nieuwbouwwoningen, per 1.000 woningen.
Vanuit de verplichte bron van deze indicator zijn niet bij alle indicatoren recentere data beschikbaar.

Wat willen we bereiken

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken

Strategische doelen:

  1. Bevorderen van de ruimtelijke kwaliteit om een goed woon-, werk- en leefklimaat te ondersteunen.
  2. Bevorderen van een diversiteit aan woonaanbod om de leefbaarheid in de dorpen op peil te houden voor jong en oud.
  3. Behouden van het in de gemeente aanwezige cultuur- en natuurhistorisch erfgoed. 
  4. Beheerste en duurzame ontwikkeling van het buitengebied.

 

Wat hebben we daarvoor gedaan

Terug naar navigatie - Wat hebben we daarvoor gedaan

Ruimtelijke ontwikkeling   Portefeuillehouder: M. Kerkmans
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting

 1. Ontwikkeling woningbouwplannen conform Omgevingsvisie gemeente Epe. 

Ja
  • Bestemmingsplan Griseeweg is vastgesteld.
  • Bestemmingsplan Kloosterhof is vastgesteld.
  • Voor Kerkenland is een visiedocument vastgesteld door de raad. Daarnaast zijn het communicatie- en participatieplan en het concept stedenbouwkundige plan ter consultatie naar de raad gegaan. Er hebben drie participatieavonden plaatsgevonden, waarbij op de laatste avond het concept stedenbouwkundige plan is getoond. Daarnaast is een anterieure overeenkomst in voorbereiding.
  • Voor 't Slath is de wijziging van het omgevingsplan in voorbereiding. Een nieuwe bouwclaimovereenkomst is in voorbereiding. De plannen zijn verder uitgewerkt en onderzocht. Er hebben gesprekken met een klankbordgroep plaatsgevonden. Er wordt gewerkt aan de afronding van het concept stedenbouwkundig plan dat ter consultatie aan de raad zal worden voorgelegd.
  • Voor Zuukerenk is een visiedocument vastgesteld door de raad. Daarnaast is een communicatie- en participatieplan vastgesteld door college en ter consultatie naar de raad gegaan. Er is een start gemaakt met onderzoeken en het opstellen van de uitgangspunten voor de ontwikkeling.
  • Emst Zuid: Er lopen gesprekken met de initiatiefnemer over de ontwikkeling van deze locatie.
 2. Ontwikkeling woningbouwplannen conform de Woonagenda. Ja

Bestemmingsplannen vastgesteld in 2024:

  • Dijkhuizerzandweg 15, 29-2-2024, 1 woning
  • Klimopstraat Epe, 29-2-2024, 24 woningen
  • Houtweg 41, 27-3-2024, 1 woning
  • Kanaalweg 30-30A, 27-3-2024, 1 woning
  • Smutsstraat Vaassen, 27-3-2024, 27 woningen
  • Griseeweg Epe, 27-3-2024, 45 woningen
  • Duisterestraat 1, 25-4-2024, 31 woningen
  • Kloosterhof Oene, 30-5-2024, 39 woningen
  • Hoofdstraat 212, 20-6-2024, 32 woningen
  • Enkweg 5-7, 11-7-2024, 20 woningen
  • Gortelseweg 18, 12-12-2024, 4 woningen
  • Stationsstraat 10-12, 12-12-2024, 12 woningen
  • Hoofdstraat 117 (VVGB), 12-12-2024, 18 woningen
  • Hoofdstraat 146 (VVGB), 12-12-2024, 9 woningen

Ontwerp omgevingsplannen ter inzage in 2024: geen

Grote transformatielocatie In ontwikkeling:

  • Voor Royal Vaassen (Kopermolen) is een visiedocument vastgesteld door de raad. Daarnaast zijn het communicatie- en participatieplan en het concept stedenbouwkundige plan ter consultatie naar de raad gegaan. Er hebben diverse participatieavonden plaatsgevonden, waarbij op de laatste avond het concept stedenbouwkundige plan is getoond. Daarnaast is een anterieure overeenkomst in voorbereiding.
 3. Implementatie Omgevingswet. Ja Alle noodzakelijke wijzigingen zijn doorgevoerd om te kunnen werken onder de Omgevingswet. 
 4. Realiseren bedrijventerrein Eekterveld IV. Nee Het bestemmingsplan en het uitgiftebeleid zijn vastgesteld door de raad. Er is beroep ingesteld bij de Raad van State tegen het bestemmingsplan. Uitgifte kon hierdoor nog niet plaatsvinden.
Collegeprogramma 2022-2026:
 5. Ontwikkelen van een plan voor de herinrichting van het centrum van het dorp Epe. Nee Er is een communicatie- en participatieplan opgesteld. Daarnaast is een start gemaakt met de uitvoering hiervan en hebben de eerste bijeenkomsten plaatsgevonden. Een definitief ontwerp is nog niet vastgesteld.
 6. Uitvoeren van fase 2 en 3 uit van de herinrichting van het centrum van het dorp Vaassen. Nee Fase 2 is in uitvoering en zal in 2025 worden opgeleverd. Voorbereiding fase 3 is in uitvoering maar nog niet vastgesteld. Het ontwerp bestemmingsplan dat ter inzage is gelegd wordt teruggetrokken. Een nieuw proces is in gang gezet. 
 7. Met ingang van de wettelijke invoeringsdatum kunnen werken onder en met de Omgevingswet. Ja Alle noodzakelijke wijzigingen zijn doorgevoerd om te kunnen werken onder de Omgevingswet.

 

Wonen   Portefeuillehouder: M. Kerkmans
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Opstellen Woonzorgagenda.  Nee Woonzorgagenda zal in 2025 worden geactualiseerd zodat ontwikkelingen vanuit de regio hierin kunnen worden meegenomen. 
Collegeprogramma 2022-2026:    
2. Actualiseren van de Woonagenda.  Ja Woonagenda is door de raad vastgesteld in 2024.
3. Realiseren van betaalbare woningen in zowel de huur- als de koopsector.  Ja Continu proces bij alle woningbouwlocaties en initiatieven om dit in de gaten te houden conform gemaakte afspraken in woondeal en conform ons prijsklassenbeleid. Er zijn bruto 58 woningen opgeleverd in 2024 waarvan 40% sociale huurwoningen en in totaal 74% betaalbaar. (Er zijn ook 8 sociale huurwoningen gesloopt. Netto zijn er dan ook 50 woningen bij gekomen waarvan 30% sociale huurwoningen en in totaal 70% betaalbaar).
4. Mogelijkheden zoeken voor (tijdelijke) huisvesting van Oekraïense vluchtelingen, statushouders en overige doelgroepen Ja Alle mogelijke locaties die zijn aangedragen worden sinds het najaar langs een aantal criteria gelegd. Dit blijven we continu doen bij nieuwe potentiële locaties. Deze worden dan afgehandeld (GO/NO GO) in de stuurgroep Vluchtelingen. 

 

Ruimte overig   Portefeuillehouders: M. Kerkmans / G. van den Berg
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Actualiseren cultuurhistorisch beleidskader. Nee Beleidskader en uitvoeringsprogramma is in 2024 opgesteld en gereed voor besluitvorming in Q2 2025.  
2. Aanpassen gemeentelijk pand de Ossenstal. Ja Het recht van opstal en erfpacht is gevestigd.
Collegeprogramma 2022-2026:    
3. Gebiedsgericht uitwerken van de omgevingsvisie. Nee In 2024 is gestart met het uitwerken van het instrument Omgevingsprogramma onder de Omgevingswet. De verwachting is dat de notitie hiervoor in Q2 2025 bij de raad ter consultatie wordt voorgelegd.
4. Actualiseren nota grondbeleid. Ja Nota grondbeleid is in 2024 vastgesteld door de raad .
5. Onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de cultuurhistorische waarde van de Musafir kerk te behouden Nee Het 1e gedeelte van het onderzoek, de bepaling van de monumentale waarde van de Musafir Kerk, is opgestart in 2024. Het 2e gedeelte van het proces voor behoud van de waarden volgt in 2025.

 

Wat heeft dat gekost

Terug naar navigatie - Wat heeft dat gekost
Bedragen x € 1.000
Begroting 2024 Begroting 2024 na wijziging Werkelijk 2024 Verschil 2024
Lasten 5.314 6.050 5.473 577
Baten 3.129 4.550 4.071 -479
Saldo -2.185 -1.500 -1.402 98

6 | Epe op orde

Omschrijving programma

Terug naar navigatie - Omschrijving programma

Het programma omvat de onderwerpen betreffende het beheer en onderhoud van dat deel van de openbare ruimte dat kan worden beschreven als de bovengrondse infrastructuur en toebehoren. Het gaat dan om de zorg dat de wegen en pleinen, woonstraten en -erven hun functie adequaat kunnen blijven vervullen.

Wat willen we bereiken

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken

Strategische doelen:

  1. Bevorderen van een leefomgeving (openbare ruimte) die schoon en heel is.
  2. Bevorderen van een duurzaam toegankelijk en aantrekkelijk openbaar gebied.
  3. Bevorderen van een duurzame, veilige en gezonde mobiliteit.

 

Wat hebben we daarvoor gedaan

Terug naar navigatie - Wat hebben we daarvoor gedaan

Verkeer en vervoer   Portefeuillehouder: M. Kerkmans / A.H.M. van Loon
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Uitvoeren van wegenbeleidsplan. Ja Uitvoeren onderhoud wegen om deze in stand te houden op het vastgesteld niveau.
2. Uitvoeren van beleidsplan civiele kunstwerken (bruggen). Ja Beleidsplan civiele kunstwerken 2023-2027 is vastgesteld.
In 2023 is de brug aan de Deventerstraat vervangen en in 2025 wordt de brug Esschertsweg vervangen. Dit is iets vertraagd vanwege de vervanging van de kabels en leidingen.
 3. Aanleg van een doorfietsroute vanaf Apeldoorn naar Epe. Nee In december 2024 heeft de Raad besloten om het Definitief Ontwerp vast te stellen. Uitvoering vindt gefaseerd plaats 2025-2027.
4. Aanleg fietspad Epe-Oene  Nee Is aangehouden, omdat er eerst wordt ingezet op breder draagvlak.
Collegeprogramma 2022-2026:
5. Uitvoeren gemeentelijk mobiliteitsplan. Ja Een aantal projecten is in 2024 uitgevoerd, zoals de aanleg van de fietsoversteek Eekterweg en de aanpassing van de Hoofdweg en Oranjeweg in Emst. Voor 2025 staat herinrichting van de Eperweg tussen Emst en Epe op de planning, uitvoering Verkeersplan Oene en de planvoorbereiding herinrichting Deventerstraat in Vaassen.
6. Opzetten “Mobiliteitsfonds” voor financiering van de gewenste maatregelen uit het Mobiliteitsplan. Ja Dit is geregeld via de Programmabegroting 2025-2028

 

Beheer openbare ruimte   Portefeuillehouder: A.H.M. van Loon / M.B. Heere
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Onderhoud Openbare Ruimte. Ja Het regulier onderhoud is uitgevoerd volgens de planning en de afspraken over de kwaliteitsniveaus.
Er zijn een aantal projecten uitgevoerd zoals het vergroenen van het Ratelplein en het Marktplein en omgeving en het verbeteren van het K.C. van Neslaantje.
Daarnaast heeft er een traject plaatsgevonden van verbetering van de samenwerking met Vebego. Dit heeft geresulteerd in een optimalisatie in afstemming, beheer, afhandeling van meldingen en informatieverstrekking aan de inwoners.
2. Actualiseren beleidsplan begraafplaatsen. Nee Het beleidsplan is in concept opgesteld en besluitvorming wordt verwacht in Q3 2025.
3. Realiseren gebiedsdekkende routes knooppuntensysteem Ja Het wandelnetwerk in Epe, die wordt aangesloten op het Veluwebrede (en via de Veluwestandaard) netwerk is in voorbereiding en in afstemming met de recreatiezonering. Ook is de invoering van een vrijwillig Veluwevignet voor MTB, ruiteren en mennen (Veluwebreed) voorbereid, zodat deze per 1 januari 2025 ingevoerd kan worden.
4. Realiseren van maatregelen in de openbare ruimte die inspelen op de gevolgen van klimaatverandering. Ja In 2024 is het concept klimaatadaptatiebeleid opgesteld waarin er aandacht is voor maatregelen in de openbare ruimte die inspelen op de gevolgen van klimaatverandering. In 2025 wordt het beleidsstuk ter vaststelling voorgelegd. Het uitwerkingsplan maakt onderdeel uit van het beleidsplan Klimaatadaptatie.
Collegeprogramma 2018-2022:
5. Opstellen integraal beleidsplan voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Nee Door capaciteitsgebrek kan in Q1 2025 een start worden gemaakt met het opstellen en het beleidsplan zal naar verwachting in de 1e helft van 2026 ter besluitvorming worden voorgelegd.
6. Uitvoeren haalbaarheidsonderzoek naar mogelijkheden bovengronds brengen van de Dorpsbeek in dorpskern Epe. Nee We zijn het onderzoek in 2024 gestart en de verwachting is dat het onderzoek eind 2e kwartaal 2025 wordt opgeleverd. 

 

Wat heeft dat gekost

Terug naar navigatie - Wat heeft dat gekost
Bedragen x € 1.000
Begroting 2024 Begroting 2024 na wijziging Werkelijk 2024 Verschil 2024
Lasten 9.626 10.791 9.299 1.492
Baten 1.313 1.692 1.749 57
Saldo -8.313 -9.099 -7.550 1.549

7 | Duurzaamheid

Omschrijving programma

Terug naar navigatie - Omschrijving programma

Het programma omvat de zorg voor het milieu. De belangrijkste onderwerpen uit het programma zijn de energie en warmte transitie, milieu, afvalverwijdering en de afvoer van (overtollig) regenwater en afvalwater.

Wat is de stand van zaken

Terug naar navigatie - Wat is de stand van zaken
Verplichte indicatoren vanuit de regelgeving bij dit programma.
Indicator 2020 2021 2022 2023
Huishoudelijk restafval 156 86 79 79
De hoeveelheid restafval per inwoner per jaar (kg).
Hernieuwbare elektriciteit 8,2% 12,2% 19,8% -
Hernieuwbare elektriciteit is elektriciteit die is opgewekt uit wind, waterkracht, zon of biomassa.
Vanuit de verplichte bron van deze indicator zijn niet bij alle indicatoren recentere data beschikbaar.

Wat willen we bereiken

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken

Strategische doelen:

  1. Bevorderen van een duurzame en gezonde ontwikkeling van de leefomgeving voor nu en toekomstige generaties.
  2. Bereiken van een CO2 neutrale en aardgasvrije gemeente.

 

Wat hebben we daarvoor gedaan

Terug naar navigatie - Wat hebben we daarvoor gedaan

Milieu algemeen   Portefeuillehouder: A.H.M. van Loon/M.B. Heere
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Uitwerken Gemeentelijk Watertakenplan. Ja Er is infiltratieriool aangebracht bij de Dorpsstraat in Oene,
Afronding afkoppelwerkzaamheden Krugerstraat in Vaassen, 
Oosterhof-Zuid: gescheiden rioolstelsel met infiltratieriool en wadi's.
2. Werken aan een klimaatadaptieve en natuurinclusieve gemeente. Nee In de uitvoeringsprojecten wordt klimaatadaptieve maatregelen als aanleg van infiltratieriool, afkoppeling van het riool, wadi's vergroening van de openbare en het verlofen van het gemeentebos standaard meegenomen.   
 In 2025 zal het snippergroenbeleid aan de raad worden voorgelegd. Dit geldt ook voor het Klimaatplan.
3. Uitwerken van het uitvoeringsprogramma Energie en Warmte. Ja Uitvoeringsprogramma Energie en Warmte is opgesteld. Werkzaamheden volgens programma uitgevoerd.
4. Opstellen uitwerkingskader zon- en windenergie gericht op het stimuleren van zonneweides, windmolens en versnelling zon op dak.  Nee Met de verdere ontwikkeling van het uitwerkingskader wordt gewacht op de kaderstellende normen ten aanzien van voorkeursvolgorde zon en beperkingen zon op land die de provincie in 2025 in haar ruimtelijke verordening vastlegt.
5. Opstellen plan van aanpak Wijkuitvoeringsplan voor aardgasvrije wijken. Nee Het opstellen van het plan van aanpak is gepauzeerd vanwege de ontstane netcongestie.
6. Opstellen Regionale Energie Strategie 2.0 (RES 2.0). Nee Er is gestart met het opstellen van de Regionale Energiestrategie 2.0. De strategie wordt in 2025 ter besluitvorming voorgelegd. 
Collegeprogramma 2022-2026:    
7. Opstellen van het uitvoeringsprogramma Energie en Warmte. Ja Het uitvoeringsprogramma Energie en Warmte is opgesteld. Het uitvoeringsprogramma wordt in 2025 ter besluitvorming voorgelegd.
8. Uitvoeren van het Regionaal Adaptatieplan (RAP) om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Ja Het beleidsplan Klimaatadaptatie is opgesteld. Het beleidsplan wordt in 2025 ter vaststelling voorgelegd. 
9. Een uitwerkingsprogramma opstellen om de biodiversiteit en het landschap in het landelijk gebied en onze dorpen te versterken. Nee Het uitwerkingsprogramma maakt onderdeel uit van het Integraal Groenbeleidsplan dat in 2025 wordt opgestart.

 

Grondstoffeninzameling en verwerking   Portefeuillehouder: A.H.M. van Loon
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Realiseren grondstoffeninzameling en -verwerking. Ja Toezicht op uitvoering dienstverleningsovereenkomst met Circulus is uitgevoerd.
2. Implementeren van werkwijze inzamelen van grondstoffen. Ja

2a. Tussentijdse evaluatie van de aanpak afval- en grondstoffeninzameling is uitgevoerd.

2b.Actualiseren van plan van aanpak op basis van tussenevaluatie is uitgevoerd.

2c. 2e fase (vervolg) onderzoek naar de haalbaarheid van een circulair ambachtscentrum is uitgevoerd. Project is gestopt.

 

Wat heeft dat gekost

Terug naar navigatie - Wat heeft dat gekost
Bedragen x € 1.000
Begroting 2024 Begroting 2024 na wijziging Werkelijk 2024 Verschil 2024
Lasten 9.810 11.036 10.343 693
Baten 9.250 9.595 9.418 -177
Saldo -560 -1.441 -925 516

8 | Toezicht en handhaving

Omschrijving programma

Terug naar navigatie - Omschrijving programma

Het programma omvat de onderwerpen vergunningverlening, controle op uitvoering en handhaving van wet- en regelgeving en de algemene plaatselijke verordening. Er bestaat een relatie met programma 4 “Leefbaar en veilig”.

 

Wat hebben we daarvoor gedaan

Terug naar navigatie - Wat hebben we daarvoor gedaan

Vergunningverlening/handhaving   Portefeuillehouder: A.H.M. van Loon
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Uitwerken handhavingskader Ja Het Handhavings Uitvoerings Programma (HUP) is op 20 augustus 2024 voor 2024 en 2025 vastgesteld door het college en de raad is hier middels een informatienota over geïnformeerd. 
2. Evaluatie en bijstellen handhavingsbeleidskader. Nee Op 11 januari 2022 heeft het college het handhavings-beleidskader vastgesteld. Het beleid heeft een looptijd van 2022-2025. Met een informatienota heeft de raad hier kennis van genomen.
Tussentijds is in maart 2023 het rapport van de rekenkamercommissie aan het College gepresenteerd. Het College heeft de conclusies en aanbevelingen overgenomen.
Het aanpassen van vastgesteld vierjarig handhavingsbeleid vergt meer ambtelijke capaciteit dan beschikbaar was en is daarom nog niet zo uitgevoerd. 
Wel is het HUP 2024/2025 met inachtneming van de conclusies en aanbevelingen van de rekenkamercommissie geactualiseerd. In de raadsinformatiebijeenkomst van 21 november 2024 is de raad hierover geïnformeerd.
Collegeprogramma 2022-2026:    
3. Onderzoek naar de effectiviteit van de uitvoering van de handhavingstaken.  Nee Dit onderzoek is niet uitgevoerd vanwege de samenloop met de uitkomsten van het rapport van de rekenkamercommissie. De conclusies en adviezen zijn verwerkt in het HUP 2024 / 2025 waardoor het onderzoek naar de effectiviteit niet meer nodig was.

 

Wat heeft dat gekost

Terug naar navigatie - Wat heeft dat gekost
Bedragen x € 1.000
Begroting 2024 Begroting 2024 na wijziging Werkelijk 2024 Verschil 2024
Lasten 716 811 793 18
Baten 85 127 15 -112
Saldo -631 -684 -778 -94

9 | Bedrijvigheid

Omschrijving programma

Terug naar navigatie - Omschrijving programma

Het programma omvat de onderwerpen lokale economie (waaronder werkgelegenheid, bedrijfsterreinen), agrarische aangelegenheden, recreatie en toerisme. De gemeentelijke rol is voorwaardenscheppend (vestigingsmogelijkheden voor bedrijven, goede ontsluiting en bereikbaarheid, goed beheer van de openbare ruimte) en faciliterend (informatievoorziening, dienstverlening). Er bestaat een relatie met programma 5 “Ruimte en wonen” (economische aspecten in planontwikkeling en bestemmingsplannen).

Wat is de stand van zaken

Terug naar navigatie - Wat is de stand van zaken
Verplichte indicatoren vanuit de regelgeving bij dit programma.
Indicator 2020 2021 2022 2023 2024
Banen 678,7 697,6 712,3 737,8
Het aantal banen, per 1.000 inwoners in de leeftijd van 15-64 jaar.
Vestigingen 149,8 155,2 163,5 165,9
Het aantal vestigingen van bedrijven, per 1.000 inwoners in de leeftijd van 15-64 jaar.
Netto arbeidsparticipatie 67% 70% 73% 73% 73%
Het percentage van de werkzame beroepsbevolking ten opzichte van de potentiële beroepsbevolking.
Functiemenging 48,1 48,5 48,7 49,5
De functiemengingsindex (FMI) weerspiegelt de verhouding tussen banen en woningen.
Vanuit de verplichte bron van deze indicator zijn niet bij alle indicatoren recentere data beschikbaar.

Wat hebben we daarvoor gedaan

Terug naar navigatie - Wat hebben we daarvoor gedaan

Recreatie en toerisme   Portefeuillehouder: M.B. Heere
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Inzetten stimuleringsbudget recreatie en toerisme. Ja Afspraken gemaakt met subsidiepartners zoals de Stichting Promotie Gemeente Epe over doelstellingen en activiteiten.
2. Uitwerken toeristisch profiel. Ja Het jaarplan, als uitwerking van toeristisch profiel 100% Wild (opgesteld door Stichting Promotie Gemeente Epe) 2022-2025, is opgesteld, afgestemd en uitgevoerd.
3. Faciliteren en stimuleren van organisaties en bedrijven in de uitvoering van het regionale programma Veluwe-op-1. Ja Voor de TOP locatie Vaassen is gewerkt aan de voorbereiding van een nieuw plan. Er is uitvoering gegeven aan jaarprogramma van Veluwe-op-1, als uitwerking van het bestuursakkoord van de Veluwegemeenten. Tevens is uitvoering gegeven aan het plan van aanpak Vitale Vakantieparken.
Collegeprogramma 2022-2026:    
4. Ontwikkelen van een nieuwe heldere beleidsvisie op het gebied van (verblijfs)recreatie ter versterking van een toekomstbestendige vitale toeristisch recreatieve sector. Nee De beleidsvisie recreatie en toerisme is voorbereid in 2024 en wordt in 2025 opgesteld en ter besluitvorming voorgelegd.

 

Lokale/regionale economie   Portefeuillehouder: M.B. Heere
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Uitvoering van het actieprogramma economische visie. Nee Vanwege capaciteitstekort door vertrek beleidsadviseur economie is nog geen start gemaakt met het opstellen van een economische visie. Daarmee is dus ook nog geen aanvang gemaakt met een daaropvolgend nieuw actieprogramma.  
2. Ondersteuning leveren aan de uitvoering van het actieprogramma van ondernemers gericht op vitale dorpscentra. Ja

Deze ondersteuning is vormgegeven door de accountmanagers.

Collegeprogramma 2022-2026:    
3. Lokale ondernemers stimuleren om leerwerkplekken voor studenten te realiseren.
Ja Dit is een doorlopende activiteit in afstemming met onderwijs en lokale ondernemers.
4. Periodiek het actieprogramma van de economische visie actualiseren. 
Nee Vanwege capaciteitstekort door vertrek beleidsadviseur economie is nog geen start gemaakt met het opstellen van een economische visie. Daarmee is dus ook nog geen aanvang gemaakt met een daaropvolgend nieuw actieprogramma.
5. Bedrijfsleven ondersteunen. Ja In 2024 zijn er twee accountmanagers ingezet voor ondernemers en een accountmanager specifiek voor de agrarische sector.

 

Wat heeft dat gekost

Terug naar navigatie - Wat heeft dat gekost
Bedragen x € 1.000
Begroting 2024 Begroting 2024 na wijziging Werkelijk 2024 Verschil 2024
Lasten 1.257 1.210 1.183 27
Baten 114 113 361 248
Saldo -1.143 -1.097 -822 275

10 | Weer aan het werk

Omschrijving programma

Terug naar navigatie - Omschrijving programma

Het programma omvat de onderwerpen die samenhangen met de uitvoering van de Participatiewet en de wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Daarnaast omvat het programma armoedebeleid en minimaregelingen. Er bestaat een relatie met programma 3 “Zorg en opvang” (bevorderen zelfredzaamheid).

Wat is de stand van zaken

Terug naar navigatie - Wat is de stand van zaken
Verplichte indicatoren vanuit de regelgeving bij dit programma.
Indicator 2021 2022 2023 2024
Bijstandsuitkeringen 222,1 179,4 183 187,1
Het aantal personen met een bijstandsuitkering, per 10.000 inwoners van 18 jaar en ouder (tweede helft van het genoemde jaar).
Lopende re-integratie-voorzieningen 131 141,8 - 190,2
Het aantal lopende re-integratie voorzieningen, per 10.000 inwoners in de leeftijd van 15-64 jaar.
Jeugdwerkeloosheidspercentage 1% 2% 2% -
Het percentage werkeloze jongeren (16-22 jaar).
Vanuit de verplichte bron van deze indicator zijn niet bij alle indicatoren recentere data beschikbaar.

Wat willen we bereiken

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken

Strategische doelen:

  1. Vergroten van maatschappelijke participatie van mensen zonder werk.
  2. Verminderen van de schuldenproblematiek van Eper inwoners.
  3. Verminderen van armoede bij ouderen en gezinnen met een minimuminkomen.

 

Wat hebben we daarvoor gedaan

Terug naar navigatie - Wat hebben we daarvoor gedaan

Arbeidsparticipatie   Portefeuillehouder: M.B. Heere
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Verhogen uitstroompercentage participatiewet (voormalig WWB, voormalig WSW en jonggehandicapten) Ja De dienstverlening van Werkleerbedrijf Lucrato (Lucrato) is gericht op uitstroom naar werk, opleiding of onderneming. Lucrato biedt dienstverlening aan inwoners met uitkering en niet uitkeringsgerechtigden (NUG). In de prestatieafspraken Lucrato 2024 is een gelijk bestand aantal BUIG-uitkeringen opgenomen als doelstelling. Het afgelopen jaar zien we met name een stijging van het aantal statushouders, instellingsbewoners en jongeren met een GGZ-problematiek. Landelijk is er eveneens sprake van een stijging van het aantal mensen in de bijstand. Vooral jongeren tot 27 jaar en mensen met een migratieachtergrond zorgen voor deze stijging, blijkt uit cijfers van het CBS.
2. Vergroten van de maatschappelijke participatie van mensen zonder werk. Ja Inwoners met een afstand tot arbeidsmarkt kunnen werken aan persoonlijke (leer)doelen op een werkervaringsplek (WEP) in de gemeente Epe. Hiermee worden hun kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Wanneer een werkervaringsplek nog niet haalbaar is, wordt er gekeken naar een passende activatie zoals bewegen werk, werkfit en dagbesteding.

 

Inkomensondersteuning   Portefeuillehouder: M.B. Heere
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Tegengaan van uitsluiting van mensen in armoede. Ja Onze inwoners met een lager inkomen zijn o.a. extra ondersteund middelen om de woning te verduurzamen. Er is een communicatie verspreid met informatie over alle minimaregelingen die we middels subsidieafspraken en contractafspraken uitvoeren. 
Collegeprogramma 2022-2026:
2. Extra inzet op minimaregelingen en schuldhulpverlening om armoede en schulden tegen te gaan. Ja

Er is actief ingezet op de communicatie voor de minimaregelingen. Er is een stijging in het gebruik bij Stichting Leergeld, de Voedselbank en de collectieve (aanvullende) zorgverzekering.  

 Stichting Kredietbank Nederland voert voor ons de schuldhulpverlening aan particulieren uit. Gemeente Apeldoorn voert de schuldhulpverlening aan ondernemers uit. 
Er is een stijging van de aanvragen (particulieren en ondernemers) voor schuldhulpverlening en daarnaast komen er meer signalen bij vroegsignalering, waarbij we vroegtijdig hulp kunnen bieden.  

 Als voorliggende voorziening is er subsidie verstrekt aan het Formulierenteam van Koppel-Swoe. Deze subsidie richt zicht op: hulp bij een aanvraag, thuisadministratie, toeslagenpunt en hulp bij belastingen. Voor ondernemers kan dit bij OverRood.  

 De collectieve aanvullende zorgverzekering loopt tot 2027.  

 

Wat heeft dat gekost

Terug naar navigatie - Wat heeft dat gekost
Bedragen x € 1.000
Begroting 2024 Begroting 2024 na wijziging Werkelijk 2024 Verschil 2024
Lasten 17.293 17.798 16.171 1.627
Baten 8.207 8.307 8.467 160
Saldo -9.086 -9.491 -7.704 1.787

11 | Bestuur en organisatie

Omschrijving programma

Terug naar navigatie - Omschrijving programma

Het programma omvat de onderwerpen algemeen bestuur, personeel, informatievoorziening, organisatie, financiën, huisvesting, juridische zaken, communicatie en andere bedrijfsmiddelen zoals post, repro en facilitaire zaken.

 

Wat is de stand van zaken

Terug naar navigatie - Wat is de stand van zaken
Verplichte indicatoren vanuit de regelgeving bij dit programma.
Indicator 2021 2022 2023 2024
Formatie 5,0 5,2 5,4 5,6
De toegestane formatie in fte van het ambtelijk apparaat, per 1.000 inwoners.
Bezetting 5 5 5,7 6,4
Het werkelijke aantal fte dat werkzaam is per 31 december, per 1.000 inwoners.
Apparaatskosten Begroot 501 585 656 456
Apparaatskosten (organisatiekosten) zijn de noodzakelijke financiële middelen voor het inzetten van personeel, organisatie-, huisvestings-, materieel-, automatiseringskosten e.d. voor de uitvoering van de organisatorische taken, in verhouding tot het aantal inwoners.
Apparaatskosten Werkelijk * 591 662 709 755
Apparaatskosten (organisatiekosten) zijn de noodzakelijke financiële middelen voor het inzetten van personeel, organisatie-, huisvestings-, materieel-, automatiseringskosten e.d. voor de uitvoering van de organisatorische taken, in verhouding tot het aantal inwoners.
Externe inhuur Begroot 2,3% 1,0% 1,0% 1,0%
Kosten van externe inhuur voor het uitvoeren van werkzaamheden in opdracht, door een private organisatie met winstoogmerk, door middel van het tegen betaling inzetten van personele capaciteit en deskundigheid zonder een arbeidsovereenkomst of aanstelling, in verhouding tot de totale personeelskosten.
Externe inhuur Werkelijk * 30,8% 35,8% 31,7% 26,0%
Kosten van externe inhuur voor het uitvoeren van werkzaamheden in opdracht, door een private organisatie met winstoogmerk, door middel van het tegen betaling inzetten van personele capaciteit en deskundigheid zonder een arbeidsovereenkomst of aanstelling, in verhouding tot de totale personeelskosten.
Demografische druk 85,3% 85,9% 85,7% 87,0%
De som van het aantal personen van 0 tot 20 jaar en 65 jaar of ouder in verhouding tot de personen van 20 tot 65 jaar.

Wat willen we bereiken

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken

Strategische doelen:

  1. Ontwikkelen van een klantgerichte organisatie die gericht is op een snelle, correcte en integere dienstverlening.
  2. Ontwikkelen van een op de samenleving gerichte organisatie die de dialoog aangaat met burgers en flexibel en slagvaardig inspeelt op ontwikkelingen en behoeftes.
  3. Ontwikkelen van een organisatie waarbij het resultaat voorop staat en alles draait om het willen bereiken van de afgesproken doelen met een efficiënte en rechtmatige inzet van middelen.

 

Wat hebben we daarvoor gedaan

Terug naar navigatie - Wat hebben we daarvoor gedaan
Planning en Control   Portefeuillehouder: M.B. Heere
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Verbeteren planning en control cyclus. Nee In 2024 is een andere opzet voor de Perspectiefnota besproken. Dit leidt in 2025 tot de overgang naar een Kadernota, Daarnaast is besloten om de voortgangsrapportage voortaan vast te stellen en van een begrotingswijziging te voorzien. Implementatie van de verbeteringen vindt in 2025 plaats.
2. Uitvoeren jaarlijks onderzoek naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van (delen van) programma’s en paragrafen en van (onderdelen van) de organisatie-eenheden. Ja Zie punt 5.
3. Implementeren rechtmatigheidsverantwoording jaarrekening door college. Ja

a.    Opstellen en opnemen rechtmatigheids-verantwoording in de jaarrekening 2023.
De rechtmatigheidsverantwoording is geïmplementeerd en voor het eerst opgenomen in de jaarrekening 2023.

b.    Borgen van de rechtmatige uitvoering in de processen.
De interne beheersing in de diverse processen is in 2024 verder verbeterd zoals ook blijkt uit de managementletter 2024 van de accountant.

Collegeprogramma 2022-2026:    
4. Verantwoord en gezond financieel beleid voeren.  Ja In 2024 is voldaan een de vereisten van de financiële verordening en een sluitende programmabegroting aangeboden.
5. Herijken/doorlichten bestaand beleid in begroting Ja

5a. Onderzoeksopdracht formuleren en starten met beleidsmatige en financiële doorlichting.
De onderzoeksopdracht is vastgesteld en op basis daarvan vond een doorlichting van de begroting plaats.

5b. Rapportage met resultaat opleveren.
De resultaten van de doorlichting zijn op 9 januari 2025 besproken in de commissie Omgeving en financiën. Vervolguitwerking is voorgesteld in drie sporen: 
1.    Laaghangend fruit
2.    Hanteerbaar & beheersbaar
3.    Uitdagend en complex

5c. Resultaat doorlichting betrekken bij opstellen volgende begrotingen.
Het resultaat van spoor 1 (verlaging budgetten met € 1,3 miljoen) wordt verwerkt in de begroting 2026-2029. Voor spoor 2 (kostendekkende tarieven, kritisch accounthouderschap en vastgoed) geldt dat de besluitvorming daarover voor een belangrijk deel  ook wordt betrokken bij de begroting 2026-2029.  Spoor 3 (heroverweging beleid en onderzoek naar subsidies) krijgt zijn beslag in het begrotingproces 2027-2030 gekoppeld aan de nieuwe bestuursperiode.

 

Burger en bestuur   Portefeuillehouder: T.C.M. Horn / A.H.M. van Loon
Activiteit programmabegroting Uitgevoerd? Toelichting
1. Opstellen participatieverordening Nee Dit wordt opgenomen in het uitvoeringsprogramma inwonersparticipatie/integraal inwonersgericht werken dat begin 2025 vastgesteld wordt. Het opstellen van de  participatieverordening maakt integraal onderdeel uit van komen tot een brede Eper participatieaanpak. 
2. Inwonerparticipatie is geborgd in de daarvoor in aanmerking komende werkprocessen. Nee Deels heeft borging plaatsgevonden in het visiedocument ‘Samen verder’. Verdere verdieping hiervan zal worden gedaan in het uitvoeringsprogramma inwonersparticipatie/integraal inwonersgericht werken dat in voorjaar 2025 wordt opgeleverd.
3. De inzet van een actueel instrumentarium voor inwonerparticipatie en communicatie is geborgd in de organisatie. Nee Deels is dit het geval, maar vanuit de Visie Samen verder valt hier nog een verdiepingsslag in te slaan. Dit is opgenomen in het uitvoeringsprogramma inwonersparticipatie/integraal inwonersgericht werken dat begin 2025 ter vaststelling wordt voorgelegd.
4.  Uitvoeren tussenevaluatie raadsakkoord Ja Gerealiseerd.
5. Invoeren budget voor raadsinitiatieven. Ja Gerealiseerd, beschikbare middelen 50.000 euro per jaar, na 2 jaar evaluatie, indien evaluatie positief is dan wordt het gecontinueerd voor de daaropvolgende jaren. 
Collegeprogramma 2022-2026:    
6. Opstellen van een algemene visie op de positie van de gemeente in de Eper samenleving, inclusief kernwaarden. Ja Visie Samen verder is vastgesteld.
7. Uitwerken verbeteragenda/uitwerkingsplan van de raad nav de Quick scan Lokale Democratie Ja

Op basis van de bijeenkomst in december 2023 is een actieagenda opgesteld. Deze is tot stand gekomen in  samenspraak met de werkgroep versterking lokale democratie, vertegenwoordigers ambtelijke organisatie, de driehoek en het presidium. In 2024 zijn de volgende activiteiten ondernomen: 

  • Gast van de raad (meerdere edities)
  • Organiseren cursus politiek actief
  • Dag van de democratie (verdeeld over meerdere dagen)
  • Met kerst op de markt
  • Raadsleden zijn naar de Gildeschool geweest
  • Diner met mantelzorgers op de dag van de mantelzorg
  • Klassenbezoek van het RSG
  • Deelname aan NLDoet
8. Uitwerking van de maatregelen uit het raadsbesluit “Grip-op-samenwerking” (WGR-samenwerkingsverbanden). Ja Gerealiseerd, terugkoppeling uit vertegenwoordiging is vast onderdeel van de commissievergadering (memo samenwerkingsverbanden).
9.  Evalueren van de 'herstel- en stimuleringsagenda coronacrisis’ en komen op basis daarvan met een voorstel over het vervolg. Ja Gerealiseerd.

 

Organisatie   Portefeuillehouder: T.C.M. Horn
Activiteit programmabegroting  Uitgevoerd? Toelichting
1. Invoeren Wet Generieke Digitale Infrastructuur (WGDI). Ja Alle noodzakelijke voorzieningen zijn getroffen. Nieuwe landelijke ontwikkelingen zijn in beeld en worden opgepakt in de lijn.  
2. Invoeren Wet Open Overheid. Ja  De landelijke implementatie van de WOO is gefaseerd. Stapsgewijs moeten nieuwe documentsoorten actief worden gepubliceerd. Epe loopt gelijk op en heeft een aantal randvoorwaarden voor komende documentsoorten al gerealiseerd.
Collegeprogramma 2022-2026:
3. Opstellen programma voor organisatieontwikkeling.  Ja Het nieuwe sturingsconcept is per 1 juli 2024 in werking getreden.
4. Actualiseren van het informatiebeleid. Ja

Informatiebeleid dat in 2023 is vastgesteld, is in 2024 aangevuld met een uitvoeringsprogramma en datastrategie.

 

Dienstverlening   Portefeuillehouder: T.C.M. Horn
Activiteit programmabegroting  Uitgevoerd? Toelichting
1. Bewaren van documenten in een e-depot Nee Het bewaren van onze archiefwaardige stukken in een digitaal archief, zal worden uitgevoerd door het Noord Veluws –archief. Hiervoor neemt Epe deel aan een gemeenschappelijke regeling. Deze wordt op korte termijn geëffectueerd.
2.  Een geactualiseerd implementatieplan KCC is opgesteld. Nee Er is deels gestart. Er wordt opgetrokken met de programmamanager dienstverlening en de op te stellen visie op dienstverlening aanvullend op activiteit 4 bij burger en bestuur. Er zijn al wel diverse activiteiten opgestart behorende bij het op te stellen plan.
Collegeprogramma 2022-2026:
3.    Opstellen uitwerkingsplan voor gemeentelijke dienstverlening. Nee Zie actie 4 bij het onderdeel “Burger en bestuur hiervoor.

 

Wat heeft dat gekost

Terug naar navigatie - Wat heeft dat gekost
Bedragen x € 1.000
Begroting 2024 Begroting 2024 na wijziging Werkelijk 2024 Verschil 2024
Lasten 3.820 5.022 5.461 -439
Baten 627 627 701 74
Saldo -3.193 -4.395 -4.760 -365
inclusief heffing vennootschapsbelasting

Paragrafen

1 | Lokale heffingen

1.2 Beleidskaders

Terug naar navigatie - 1.2 Beleidskaders

Het beleid over de lokale heffingen staat in:

  • landelijke wet- en regelgeving, zoals de Gemeentewet
  • in de paragraaf lokale heffingen in de programmabegroting
  • belastingverordeningen
  • tarieventabel 2024
  • collegeprogramma 2022-2026
  • regeling kwijtschelding gemeentelijke belastingen

1.3 Beleidsverantwoording

Terug naar navigatie - 1.3 Beleidsverantwoording

Algemeen
Tribuut belastingsamenwerking heeft de belastingen en WOZ uitgevoerd. In 2024 zijn bij Tribuut veel minder WOZ-bezwaren binnen gekomen dan in 2023. Dit is conform verwachting.

Hieronder staat per specifieke taak een korte verantwoording. In het overzicht algemene dekkingsmiddelen in deel 3 van deze jaarstukken staan de bedragen van de geraamde en gerealiseerde opbrengsten. 

 

Wet waardering onroerende zaken
In februari 2024 zijn de WOZ-waarden bekend gemaakt. Tribuut is in 2023 overspoeld met bezwaren tegen de WOZ-waarde. Veel van die bezwaren waren ingediend door gespecialiseerde bureaus ("no cure no pay"). In 2024 zijn bij Tribuut veel minder bezwaren (- 60%) binnen gekomen dan in 2023. Dit is conform verwachting. De daarmee samenhangende proceskosten zijn daarom in 2024 (€ 56.000) beduidend lager dan in 2023 ( € 200.000).  
De Waarderingskamer houdt toezicht en geeft een algemeen oordeel over de uitvoering. Dat oordeel is net als in 2023 'goed'. Dit komt overeen met de afgesproken ambitie. 

 

Onroerende-zaakbelastingen
Eigenaren van woningen en eigenaren en gebruikers van niet-woningen betalen deze belasting. De WOZ-waarde is de grondslag. Woongedeeltes binnen niet-woningen betalen geen OZB. Aangezien in 2023 de WOZ-waarden hoger waren dan begroot, viel de opbrengst € 145.000 hoger uit. Het college heeft daarom in 2023 besloten om € 100.000 als hogere OZB-opbrengst voor 2024 te reserveren. In 2024 is het gereserveerde bedrag van de te realiseren totale OZB opbrengst afgehaald. Daardoor was het OZB-tarief in 2024 lager en betaalden woningeigenaren minder dan anders het geval zou zijn geweest.

 

Reinigingsheffingen
Waar mensen leven en werken ontstaat afval. De gemeente zorgt daarvoor en dat kost geld. Inwoners en bedrijven betalen daarvoor reinigingsheffingen. Naast een vastrecht betalen mensen per keer dat ze de container aan de weg zetten of afval in de ondergrondse container stoppen.

Hieronder staat welke kosten de gemeente heeft gemaakt en welke inkomsten daar tegenover staan. Op straat ligt zwerfafval en soms storten mensen hun afval illegaal. De gemeente ruimt dat op. Ook die kosten tellen mee. Voor zwerfafval, papier en plastic ontvangt de gemeente geld. Dat staat onder 'baten taakvelden'. Voor de BTW over de inzameling van bedrijfsafval krijgen we geen geld uit het BTW compensatiefonds (BCF). Voor een deel van de ontvangen bijdragen geldt dat ook. 

De kosten vallen € 492.000 hoger uit dan begroot. De opbrengst is € 298.000 hoger dan begroot. Per saldo zorgt dit voor een berekende onttrekking van € 195.000. Aangezien in de reserve geen saldo zit, zal het volledige bedrag van € 195.000 ten laste van de algemene middelen komen.  

 

Kostendekkingsoverzicht reinigingsheffingen bedragen in € 1.000
Lasten taakveld verkeer en vervoer incl. (omslag)rente 87
Lasten taakveld inkomensregelingen incl. (omslag)rente 12
Lasten taakveld afval incl. (omslag)rente 4.505
Baten taakveld afval -800
Netto lasten taakvelden 3.805
Overhead incl. (omslag)rente 147
BCF-BTW 787
Totale lasten (A) 4.739
Opbrengst heffingen 4.654
Kwijtschelding -110
Totale baten (B) 4.544
Kostendekkendheid (B:A) 96%

 

Rioolheffingen
Inwoners en bedrijven willen dat afvalwater netjes wegstroomt. Ook regenwater moet ergens heen en grondwater moet op peil blijven. De gemeente heeft daarin wettelijke taken. In het gemeentelijk watertakenplan (GWP) staat wat en hoe. Daarin staat ook dat inwoners en bedrijven daaraan meebetalen. Dat gebeurt via de rioolheffingen. Eigenaren betalen een vast bedrag. Gebruikers betalen meer als ze meer water verbruiken. Zuinig zijn met water bespaart dus kosten. Voor nieuwe aansluitingen op het bestaande riool betalen inwoners via het eenmalig rioolaanleg geld. 

In onderstaand overzicht staat wat de gemeentelijke taken hebben gekost. Vanwege boekhoudvoorschriften verwerken we dat voor lasten en baten gescheiden in reserves en voorzieningen. Het nadeel van € 97.000 bij de baten onttrekken we aan de reserve riolering . Het voordeel op de lasten van € 426.000 is aan de voorziening riolering toegevoegd. De kostendekkendheid was 93%.

bedragen x € 1.000

Kostendekkingsoverzicht rioolheffingen verhaalbare lasten baten
begroot werkelijk begroot werkelijk
Taakveld verkeer en vervoer incl. (omslag)rente 113 118 - -
Taakveld inkomensregelingen incl. (omslag)rente 13 13 -24 -23
Taakveld riolering incl. (omslag)rente 3.329 2.924 3.469 3.371
Overhead incl. (omslag)rente 114 108 - -
BCF-BTW 454 434 - -
totaal 4.022 3.596 3.445 3.348

 

Forensenbelasting
Mensen met een gemeubileerde woning die niet in de gemeente wonen betalen deze belasting. De WOZ-waarde is daarvoor de grondslag. Het tarief is een percentage van de waarde. De opbrengst is een inschatting, omdat Tribuut de aanslagen na afloop van het jaar verstuurt. We verwachten een iets hoger bedrag op te leggen dan in de begroting staat, namelijk € 397.000 (begroot € 393.000). 

 

Precariobelasting
Bedrijven met bijvoorbeeld terrassen of winkeluitstallingen op gemeentegrond betalen deze belasting. Dat geldt ook voor marktkooplieden en mensen met een standplaats op gemeentegrond.  Vanwege de coronamaatregelen hoefde er voor de periode tot 1 juli 2022 niet betaald te worden voor terrassen en winkeluitstallingen. Vanwege corona en personele wisselingen is er achterstand ontstaan bij het in beeld brengen van de standplaatsen en terrasvergunningen en winkeluitstallingen. De aanslagen standplaatsen 2023 zijn halverwege 2024 verzonden. De aanslagen voor terrasvergunningen en winkeluitstallingen zijn nog niet verzonden. Het is de gemeente Epe ook in 2024 niet gelukt om nader onderzoek te doen naar de terrasvergunningen en winkeluitstallingen. Gekoppeld aan de professionalisering van de APV en bijzondere wetten zal dat in 2025 gestalte moeten krijgen. De opbrengst is daarom deels een inschatting.

 

Toeristenbelasting
Toerisme is belangrijk voor de gemeente Epe. Mensen die hier niet wonen, maar wel overnachten betalen deze belasting. Dat gaat via de campings, hotels, B&B's en andere aanbieders. Als je in een eigen kampeermiddel overnacht, hoef je minder toeristenbelasting (€ 1,00 per overnachting) te betalen dan als je overnacht in een hotel of in een huurtent (€ 1,40 per overnachting) bijvoorbeeld. In 2022 gold deze manier van heffen voor het eerst. Tribuut verstuurt de aanslagen na afloop van het jaar. In 2024 is minder toeristenbelasting ontvangen, doordat asielzoekers en Oekraïners in hotels Fletcher en Dennenheuvel zijn gehuisvest. We hebben met betrekking tot de gederfde inkomsten uit hotel Fletcher in 2024 vanuit het COA een vergoeding ontvangen. Met betrekking tot hotel Dennenheuvel zijn de gederfde inkomsten € 12.000.

 

Begraafrechten
Nabestaanden willen hun overleden dierbaren op een waardige manier kunnen begraven. De begraafplaats moet er verzorgd uitzien. De gemeente zorgt voor begraafplaatsen en het onderhoud daarvan. Om de kosten daarvan te dekken is er deze heffing. Nabestaanden betalen voor het begraven, voor het graf, het onderhoud enzovoort. Van tevoren betalen zij voor de hele periode waarvoor het graf blijft bestaan. Daarom is er is een egalisatievoorziening. Daaruit betalen we de onderhoudskosten die in het verleden zijn afgekocht. De gemeente moet nog onderzoeken hoe groot die voorziening moet zijn om ook in de toekomst alle kosten te kunnen blijven betalen.

Hieronder staan de baten en lasten. De lasten zijn inclusief BTW. In 2024 waren zowel de lasten als de baten lager dan begroot. Aangezien de gerealiseerde baten lager zijn dan de gerealiseerde kosten, ontstaat een tekort van € 178.000. Dat tekort dekken we uit de voorziening begraven.

 

Kostendekkingsoverzicht begraafrechten  bedragen x € 1.000
Lasten taakveld begraafplaatsen incl. (omslag)rente
1.001
Baten taakveld begraafplaatsen  67
Netto lasten taakveld begraafplaatsen 934
Overhead
102
Totale lasten (A) 1.036
Opbrengst heffingen (B) 859
Kostendekkendheid (B:A) 83% 


 

Leges
Vraag je een vergunning aan, wil je een paspoort of ga je trouwen? Dan betaal je daarvoor leges. Je betaalt voor de dienst die je van de gemeente vraagt.

De opbrengst omgevingsvergunningen is verreweg de grootste groep die onder de leges valt. Voor 2024 geldt dat de gerealiseerde opbrengst (€ 815.000) in lijn ligt met de geraamde opbrengst (€ 806.000). Bij de omgevingsvergunningen is het tarief afhankelijk van de bouwkosten. Daar is gemiddeld genomen sprake van 'subsidiëring' van dure bouwwerken aan goedkope bouwwerken. Bij de andere legesproducten is geen sprake van beleid om te subsidiëren tussen producten. Hieronder is de begrote en gerealiseerde kostendekking per product weergegeven. De kostendekkendheid van de totale legesverordening was 80%. 

Product

Kostendekking
raming werkelijk
Burgerlijke stand
50% 51%
BRP-verstrekkingen 48% 71%
Rijbewijzen 74% 95%
Reisdocumenten 173% 100%
Bijzondere wetten 100% 122%
Kapvergunningen 35% 45%
Bestemmingsplannen
98% 100%
Omgevingsvergunningen 
66%* 71%
Europese Dienstenrichtlijn  43% 31%

*In de Programmabegroting 2024-2027 is een percentage van 99% opgenomen.  Nadere analyse van het percentage kostendekking Omgevingsvergunningen wijst uit dat dit percentage abusievelijk niet juist was vermeld. 

 

1.4 Kostendekking

Terug naar navigatie - 1.4 Kostendekking

Naast de lasten die op de taakvelden staan, rekenen we ook overheadkosten mee. Hoe we dat doen staat in de Financiële verordening gemeente Epe 2023. Over de kosten die we aan derden betalen (dus niet het eigen personeel) rekenen we BTW. Op investeringen schrijven we af. Over het deel van de afschrijving dat gaat over de kosten aan derden rekenen we ook de BTW mee. 

1.5 Kwijtschelding

Terug naar navigatie - 1.5 Kwijtschelding

Mensen met een inkomen op ongeveer bijstandsniveau en zonder vermogen kunnen de gemeentelijke belasting eigenlijk niet betalen. Zij komen voor kwijtschelding in aanmerking. Dat geldt alleen voor de rioolheffing van gebruikers en voor het vastrecht afvalstoffenheffing. Voor het variabele tarief afvalstoffenheffing is kwijtschelding mogelijk tot maximaal € 74,64. Het geld dat de gemeente daardoor niet binnen krijgt, wordt via de belastingtarieven betaald door de mensen die geen kwijtschelding krijgen. Gemeenten mogen beperkt eigen beleid voeren. De raad van Epe heeft een zo ruim mogelijk beleid vastgesteld. Er is € 132.600 aan belastingschuld kwijtgescholden. Dit is € 18.100 minder dan geraamd. 

1.6 Woonlasten

Terug naar navigatie - 1.6 Woonlasten

De gemiddelde woonlasten voor een meerpersoonshuishouden met een eigen woning in de gemeente Epe bedroegen in 2024 € 933 (bron: COELO). Landelijk bedroegen de gemiddelde woonlasten voor een meerpersoonshuishouden met een eigen woning in 2024 € 994 (bron COELO).

2 | Weerstandsvermogen en Risicobeheersing

2.1 Inleiding

Terug naar navigatie - 2.1 Inleiding

Algemeen

Risicobeheersing wordt in de gemeente Epe procesmatig uitgevoerd in een risicomanagement proces. Het risicomanagement proces is een systematisch en cyclisch proces om risico’s te identificeren, te analyseren en te beoordelen, op basis hiervan maatregelen te nemen (beheersing) en die te evalueren.

Door de gekozen manier van beheersen van een bepaald risico kan er een restrisico voor de organisatie overblijven. Op het moment dat een risico als een daadwerkelijke gebeurtenis voordoet is het uitgangspunt van de gemeente Epe dat er middelen beschikbaar zijn binnen de organisatie zodat de (financiële) gevolgen van het risico geen invloed hebben op de normale bedrijfsvoering. Ofwel restrisico’s dienen opgevangen te worden binnen de normale bedrijfsvoering en hebben daarop geen invloed. Het uitgangspunt is dat het overgrote deel van de financiële gevolgen (eenmalig) opgevangen kunnen worden in de algemene reserve waarvan de hoogte is vastgesteld op minimaal € 2,5 mln. 

De relatie tussen de beschikbare middelen (ook wel weerstandscapaciteit genoemd) en de restrisico’s wordt het weerstandsvermogen genoemd. Nader uitgewerkt is het weerstandsvermogen de relatie tussen:

  • Weerstandscapaciteit: Dit zijn de middelen en mogelijkheden die de gemeente in staat stelt om financiële tegenvallers op te vangen.
  • Risico’s: Dit zijn de restrisico’s die van materiële betekenis zijn in relatie tot de financiële positie van de gemeente.

 

Schematisch ziet dat er als volgt uit:


2.2 Beleidskaders

Terug naar navigatie - 2.2 Beleidskaders

In februari 2018 heeft de gemeenteraad van Epe de nota risicomanagement en weerstandsvermogen vastgesteld. In deze nota is het risicomanagementproces vastgelegd en de kaders aangegeven voor de uitvoering van het risicomanagement en het weerstandsvermogen.


De volgende randvoorwaarden zijn vastgelegd:

  1. Het risicomanagement wordt procesmatig en conform de standaarden in de nota risicomanagement en weerstandsvermogen uitgevoerd.
  2. De risico’s waarbij het financiële effect op de bedrijfsvoering Groot tot Zeer groot is en de kans daarop ook Groot tot Zeer groot is, worden (in de regel) maatregelen getroffen voor het restrisico in de vorm van een voorziening, bestemmingsreserves of (structurele) stelpost(en) in de begroting.
  3. De weerstandscapaciteit wordt gevormd uit het saldo van de algemene reserve, de begrotingsruimte of het rekeningresultaat en het bedrag voor onvoorzien.
  4. De ratio voor het weerstandsvermogen is minimaal voldoende (groter dan 1).
  5. De verhouding algemene reserve in relatie tot de benodigde weerstandscapaciteit is minimaal voldoende (groter dan 1).

2.3 Weerstandscapaciteit

Terug naar navigatie - 2.3 Weerstandscapaciteit

De weerstandscapaciteit bestaat uit de middelen die de gemeente in staat stelt om financiële tegenvallers op te vangen. Onder deze middelen worden opgenomen de algemene reserve, de begrotingsruimte (of het rekeningresultaat) en het bedrag voor onvoorzien.

De onderdelen van de weerstandscapaciteit kunnen een structureel of een incidenteel karakter hebben. Incidentele weerstandscapaciteit is opgebouwd uit eenmalig beschikbare middelen, structurele weerstandscapaciteit is opgebouwd uit structureel beschikbare middelen. In de onderstaande tabel wordt de weerstandscapaciteit aangegeven.


Bedragen * € 1.000

Weerstandscapaciteit

2024

karakter

Algemene reserve

5.650

incidenteel

Jaarrekeningresultaat 2024

7.198

incidenteel

Totaal

12.848

 


De stand van de algemene reserve op 31 december 2024 bedraagt € 8,7 miljoen. Bij het opstellen van de begroting 2025 is rekening gehouden met een vrijvallend surplus in de algemene reserve van € 3,05 mln.

 

2.4 Risico's

Terug naar navigatie - 2.4 Risico's

Een risico voor een organisatie is een onzekere gebeurtenis die, als die zou plaatsvinden, vertragend of belemmerend werkt om de doelstellingen te bereiken. De gevolgen van het zich werkelijk voordoen van deze gebeurtenissen vertalen zich vaak in financiële schade maar ook in niet-financiële schade. De inventarisatie van risico’s heeft als doel om de, op het moment van het opstellen van deze jaarrekening, bekende risico’s te benoemen en toe te lichten. Voor zover risico’s als concrete toekomstige financiële verplichtingen te kwantificeren zijn, zijn daarvoor (financiële) voorzieningen gevormd.

Het kwantificeren van risico’s is lastig en in veel gevallen zullen de gemaakte keuzes arbitrair zijn. Bij de kwantificering van risico's wordt gebruik gemaakt van het onderscheid tussen het inherente risico en het restrisico. Het inherente risico is het risico zonder dat er rekening gehouden is met het effect van een beheersmaatregel die getroffen is om het risico in te perken. Door het nemen van beheersmaatregelen wordt de omvang van het risico minder. Het risico dat overblijft na het nemen van beheersmaatregelen wordt het restrisico genoemd.

De risico’s zijn in een risicokaart weergegeven waarbij het effect (het restrisico) van de gebeurtenis op de financiële positie van de gemeente, is afgezet tegen de kans dat de gebeurtenis zich voordoet. Onder de tabel wordt een omschrijving van het risico gegeven en de risicokenmerken benoemd.

 

Risicokaart:                  Risicokaart jaarrekening 2024

Toelichting risico’s.
Onderstaand wordt een korte toelichting gegeven op de in de risicokaart opgenomen risico's en enkele kenmerken benoemd. 

 

Sociaal Domein
Risico kenmerken

De middelen voor de uitvoering van de taken in het sociaal domein (Wmo en jeugdzorg) verstrekt het Rijk via de algemene uitkering en integratie-uitkeringen. De gemeente kan deze middelen naar eigen inzicht besteden, verantwoording aan het Rijk is niet nodig. De gemeente loopt met de uitvoering van deze taken aanzienlijke financiële risico’s. Dit wordt mede veroorzaakt door het 'open einde' karakter van deze taken.
Vooralsnog kunnen de uitgaven van het sociaal domein worden opgevangen binnen de beschikbare middelen van het Rijk. Zorgtrajecten worden over het algemeen zwaarder, zorg blijkt langer nodig en de kostprijs van maatwerkvoorzieningen en trajecten gaan omhoog. Dit zorgt voor een toename van de uitgaven bij jeugdzorg en Wmo. In 2024 heeft er een kostprijsonderzoek plaatsgevonden waarbij zowel de Wmo als Jeugdzorgtarieven zijn beoordeeld. Om kwaliteit van zorg te garanderen moeten gemeenten reële tarieven betalen. Dit onderzoek leidt tot een forse stijging van de tarieven vanaf 1 januari 2025. Voor huishoudelijke ondersteuning zijn deze nieuwe tarieven al per 1 januari 2024 ingegaan. Per 1-1-2026 is er sprake van nieuwe inkoop binnen de Jeugdzorg en Wmo (regionale maatwerkvoorzieningen). Op dit moment is er sprake van een integrale inkoop met integrale producten en tarieven. Per 2026 zal Jeugdzorg en Wmo apart ingekocht worden. 

Om de risico’s te beheersen is een monitoring systematiek opgezet waardoor tijdig signalen worden ontvangen zodat bijgestuurd kan worden, zowel beleidsmatig als in de uitvoering en financieel. 
Vanaf 2022 worden van het Rijk extra middelen ontvangen voor jeugdzorg (hervormingsagenda). Omdat in de eerste jaren de extra middelen de uitgaven overtreffen, worden deze in eerste instantie gereserveerd (nieuwe reserve: Hervorming jeugdzorg-Wmo), voor zover deze niet worden uitgegeven. De verwachting is dat we vanaf 2025 gaan interen op die reserve. Ondertussen heeft een deskundigheidscommissie in het kader van de hervormingsagenda opdracht gekregen om onafhankelijk zwaarwegend advies uit te brengen aan partijen over de uitvoering van de maatregelen en de gepleegde inspanningen uit de Hervormingsagenda Jeugd, mede in relatie tot de uitgavenontwikkeling. Hun advies aan het Rijk is dat het niet wenselijk en niet haalbaar is om de beoogde besparingen vanaf 2026, zoals opgenomen in het meerjarig financieel kader in de Hervormingsagenda Jeugd, te handhaven. Het is nog niet duidelijk wat het Rijk met dit advies gaat doen. Tot die tijd wordt met de reserve risico’s sociaal domein de financiële risico’s opgevangen die de gemeente loopt als gevolg van de uitvoering van de taken in het sociaal domein. 

Kansklasse: Groot

Effectklasse na maatregel: Zeer klein door risicoreserve

Restrisico: Geen

Ontwikkeling risico: Gelijk gebleven

Risico sturing: Reduceren

Risico karakter: Structureel

Beslag op weerstandscapaciteit: Geen

 

Grondexploitatie
Risico kenmerken

De gemeente Epe voert een situationeel grondbeleid. Daarbij bepaald de gemeente per ruimtelijk initiatief welke gemeentelijk rol en inzet van grondbeleidsinstrumenten het beste past. Per ruimtelijk initiatief wordt het risico voor de gemeente ingeschat en verwerkt in de begroting en jaarrekening. Voor een verdere uitwerking wordt verwezen naar Paragraaf 7 Grondbeleid. Uit deze paragraaf blijkt dat de risico’s binnen het grondbedrijf en regionale woningbouwprogrammering voldoende afgedekt worden met een bestemmingsreserve.

Kansklasse: Klein

Effectklasse na maatregel: Zeer klein door risicoreserve

Restrisico: Geen

Ontwikkeling risico: Gelijk gebleven

Risico sturing: Reduceren

Risico karakter: Incidenteel

Beslag op weerstandscapaciteit: Geen

 

Verbonden partijen
Risico kenmerken

 De gemeente heeft (zeer uiteenlopende) relaties en verbindingen met instellingen en vennootschappen. In paragraaf 6: Verbonden Partijen wordt uitgebreid ingegaan op relaties en verbindingen van de gemeente met deze verbonden partijen. Kenmerkend voor verbonden partijen is dat zij op afstand van het college en de gemeenteraad functioneren. Elk van de verbonden partijen hebben hun eigen risicoprofiel met een daarbij behorend pakket aan maatregelen om de bestuurlijke en financiële risico's te beheersen.

Bij verbonden partijen wordt ernaar gestreefd dat de eigen vermogenspositie van de verbonden partij een solide omvang heeft zodat in eerste instantie financiële tegenvallers door de verbonden partij zelf opgevangen kunnen worden.
Het risico van de gemeente in vennootschappen bedraagt formeel niet meer dan de waarde van de aandelen die de gemeente bezit. In de praktijk zal het echter zo zijn dat in financieel slechte tijden (insolvabiliteit) de gemeente bestuurlijk zal worden aangesproken om bij te dragen in mogelijke oplossingen. 

Voor het afdekken van de risico’s in de privaat-publieke samenwerking zijn middelen opgenomen in de reserve bouwgrondexploitatie.

Kansklasse: Klein

Effectklasse na maatregel: Groot

Restrisico: € 711.000

Ontwikkeling risico: Toegenomen

Risico sturing: Reduceren

Risico karakter: Incidenteel

Beslag op weerstandscapaciteit: € 142.000

 

 

Juridische risico's en aansprakelijkheid
Risico kenmerken

 De gemeente loopt juridische risico’s, omdat veel primaire processen binnen de gemeente van juridische aard zijn en bij het onrechtmatig handelen van de gemeente kan een schadeclaim worden ingediend. Juridische procedures kunnen zowel bestuursrechtelijk als civielrechtelijk van aard zijn.

  1. Bestuursrechtelijke risico’s worden -voor zover het om beschikkingen gaat- beperkt doordat in bezwarenprocedures een toetsing plaatsvindt door een onafhankelijke commissie. Het kan zijn dat we wel in de proceskosten/griffierechten veroordeeld worden. Na bezwaar volgt toch ook regelmatig nog beroep.
  2. Civielrechtelijke procedures betreffen zowel gevallen waarin de gemeente door derden in een juridische procedure wordt betrokken (dagvaarding, aansprakelijkheidstelling, derdenbeslag etc.) als gevallen waarbij de gemeente zelf tegenover derden een juridische procedure start (aansprakelijkheidstelling, dagvaarding etc.).

Het financiële risico is vaak moeilijk van te voren in te schatten. De kosten voor (verplichte) externe juridische bijstand, alsmede proceskosten, zijn de laatste jaren opgelopen, maar lijken zich te stabiliseren. Het claimen van proceskosten en het toewijzen daarvan door de rechter is standaard geworden. Tegen civielrechtelijke claims, voortvloeiend uit onrechtmatige daad en onrechtmatige besluiten (bijv. vernietigde besluiten) heeft de gemeente zich verzekerd. Voor juridische bijstand, veroordelingen in proceskosten/griffiekosten, eigen risico’s en eigen bijdragen heeft de gemeente regulier budgetten opgenomen.
Naarmate de gemeente meer optreedt als regievoerder en opdrachtgever, wordt de kans dat in de uitvoering verschillen van inzicht optreden over gemaakte afspraken groter. Dit kan ook leiden tot procedures wanneer partijen er niet in slagen hun verschillen van inzicht in onderling overleg op te lossen.

Kansklasse: Klein

Effectklasse na maatregel: Groot

Restrisico: € 500.000

Ontwikkeling risico: Toegenomen

Risico sturing: Reduceren

Risicokarakter: Incidenteel

Beslag op weerstandscapaciteit: € 99.000

 

Borg en garantstellingen

Risico kenmerken

De gemeente heeft diverse waarborgen verstrekt voor geldleningen. Dit betekent dat de gemeente als achtervang borg staat op het moment dat de instantie of persoon waaraan de lening verstrekt is, niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. De grootste waarborgen die de gemeente heeft verstrekt zijn (1) Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) voor woningstichtingen en (2) Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW).

Het risico bij de WSW en de WEW is klein door de structuur. Voordat de waarborgfondsen een beroep doen op de achtervang wordt eerst het vermogen van het Waarborgfonds zelf aangesproken. Is het daarna noodzakelijk om de achtervang aan te spreken dan bestaat er een garantieverdeling van 50% Rijk / 50% gemeenten, in de vorm van een lening. Daarbij vervult het Rijk voor het WEW een volledige achtervang positie voor garantstellingen afgegeven vanaf 1 januari 2011. Door de totale omvang van de achtervang posities (ruim € 100 mln.) kunnen de financiële gevolgen voor de gemeente groot zijn.

Het risico dat achtervang-gemeenten renteloze leningen aan WSW moeten verstrekken als de andere buffers onvoldoende zijn, is zeer klein - zelfs theoretisch. Dat is de conclusie op basis van risicomodellen en stresstesten vanuit het WSW. Hierop is de nieuwe risico inschatting gebaseerd en wijkt daarom af van de risico inschatting bij de begroting. 

Kansklasse: Klein

Effectklasse na maatregel: Zeer groot

Restrisico: € 30.000

Ontwikkeling risico: Afgenomen

Risico sturing: Reduceren

Risico karakter: Incidenteel

Beslag op weerstandscapaciteit: € 6.000

 

Algemene uitkering

Risico kenmerken

De ontwikkeling van de algemene uitkering uit het gemeentefonds (verreweg de grootste inkomstenbron van gemeenten) is al geruime tijd met grote onzekerheden omgeven. Enkele jaren geleden zijn bij een ‘herijking’ de maatstaven herijkt op basis waarvan de uitkering wordt bepaald. Gewacht wordt nog op de uitkomsten en effecten van een aantal aanvullende onderzoeken. Voor deze onzekerheid is in de begroting een structurele stelpost opgenomen van € 100.000.
Ingaande 2024 (in plaats van 2027) is het Rijk overgestapt naar een nieuwe methodiek om de algemene uitkering te bepalen (de zgn. ‘financieringssystematiek’). Een methodiek die gekoppeld is aan de ontwikkeling van het bruto binnenlands product (bbp). Ten opzichte van de vorige methodiek betekent dit een structureel nadeel, waarvoor de gemeenten in de jaren 2024 en 2026 tot en met 2029 worden gecompenseerd. Voor 2024 is de compensatie zo’n € 1,2 mln. Voor 2025 vindt compensatie plaats voor ongeveer 50% (eenmalig nadeel van ongeveer € 1,1 mln.). 
Een positieve ontwikkeling is dat in 2024 duidelijk is geworden dat de oploop van de zgn. ‘opschalingskorting’ nu definitief is afgeschaft vanaf 2026. Voor de jaren 2022 t/m 2025 was dit voordeel al tijdelijk doorgevoerd.
Al een aantal jaren blijkt dat de ruimte onder het plafond van het btw-compensatiefonds achteraf in de algemene uitkering wordt ‘terugontvangen’. Het voorschot op de verwachte onderschrijding bedraagt € 737.000 in 2024. Vanaf de begroting 2025 is ervoor gekozen om op voorhand hiervoor 70% in de begroting op te nemen. Hierin zit een risico, omdat moet blijken of deze ruimte onder het plafond ook de komende jaren ontstaat.
Verder moet nog blijken in welke mate de extra middelen voor jeugdzorg (hervormingsagenda) structureel zullen zijn. Er is sprake van een sterk aflopende reeks bedragen en met de maatregelen uit de hervormingsagenda zullen in de komende jaren aanzienlijke besparingen op de kosten van jeugdzorg gerealiseerd moeten worden (mogelijk oplopend tot € 1,5 tot 2 mln. structureel). De aanvankelijk aanvullend geplande structurele korting op de algemene uitkering (€ 886.000) waar tegenover besparingen op de kosten van de jeugdzorg zouden moeten worden gerealiseerd is van de baan. Uit een (landelijk) ingesteld onderzoek blijkt dat de gemeenten onvoldoende worden gecompenseerd voor de stijgende kosten van jeugdzorg. 

Kansklasse: Midden

Effectklasse na maatregel: Zeer klein door risicostelposten

Restrisico: geen

Ontwikkeling risico: Toegenomen

Risico sturing: Reduceren

Risico karakter: Structureel

Beslag op weerstandscapaciteit: geen

 

 

Uitkering inkomensvoorziening

Risico kenmerken

Vanuit de via het Rijk beschikbaar gestelde middelen voor de uitvoering van de Wet Bundeling van Uitkeringen Inkomensvoorzieningen aan Gemeente (BUIG) bekostigd de gemeente de inkomensvoorzieningen WWB, IOAZ, IOAW en een deel van de Bbz. In hoeverre de gemeente uit komt met deze middelen is afhankelijk van o.a. de economische ontwikkelingen binnen de regio als de ontwikkelingen van de verdeelmaatstaven waarop het Rijk de beschikbare middelen verdeelt. Hier zitten de grootste onzekerheden.

Doordat de coronacrisis inmiddels weer een tijd achter ons ligt hebben veel mensen met een uitkering weer betaald werk gevonden. Daarnaast is door de krapte op de arbeidsmarkt en de ingezette dienstverlening in de afgelopen jaren om mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt te laten participeren/ re-integreren het aantal inwoners met een uitkering verder gedaald. Eind 2020 (in de coronapandemie) was het aantal huishoudens met een uitkering nog 505, eind 2021 ontvingen 382 huishoudens een uitkering en eind 2022 was er sprake van 362 uitkeringsdossiers. In 2023 zagen we ons uitkeringsbestand stijgen met 2% naar 371 uitkeringsdossiers aan het einde van het jaar. Eind 2024 is ons uitkeringsbestand verder gestegen naar 387 uitkeringsdossiers. We zien dus een stijging van ons gehele uitkeringsbestand van 4% in 2024. Oorzaken van de stijging zijn een toename van het aantal statushouders en jongeren tot 27 jaar met een bijstandsuitkering en het aantal bijstandsgerechtigden met een uitkering dat in een instelling verblijft.
Landelijk zien we ook een lichte stijging van het aantal bijstandsuitkeringen, met name onder jongeren en mannen. Het aantal mensen dat langdurig bijstand ontvangt, neemt structureel toe. Dit geldt ook voor bijstandsgerechtigden in Epe. Steeds minder inwoners in de bijstand zijn relatief gemakkelijk bemiddelbaar naar regulier werk. Met de inzet van loonkostensubsidie en jobcoaching zien we in de uitvoering nog steeds mogelijkheden.  
Het is onduidelijk hoe de aantallen zich in 2025 verder zullen ontwikkelen. Voor de fluctuaties in het aantal uitkeringsgerechtigden en de daar tegenover verkregen Rijksbijdrage hebben we een reserve opgebouwd om de financiële risico’s op te kunnen vangen.

Kansklasse: Midden

Effectklasse na maatregel: Zeer klein door risicoreserve

Restrisico: geen

Ontwikkeling risico: Gelijk gebleven

Risico sturing: Reduceren

Risico karakter: Structureel

Beslag op weerstandscapaciteit: geen

 

 

Organisatie - Personeel

Risico kenmerken

Een risico dat zich altijd kan voordoen is het onverwacht wegvallen van personeel op kritische functies door langdurige ziekte en (gedwongen) vertrek van medewerkers. Het is niet vooraf te voorzien wanneer en in welke mate dit zich zal voordoen in het personeelsbestand van de gemeente. De financiële consequenties van dit risico kunnen groot zijn. Voor het opvangen van de kosten van (vervanging bij) langdurige ziekte en het vertrek van medewerkers is een reserve gevormd waaruit deze lasten gedekt kunnen worden. Jaarlijks wordt bij de begroting (op basis van op dat moment bekende situaties) het risico ingeschat van de te verwachten uitgaven. Omdat is gebleken dat deze problematiek een structureel karakter heeft, is vanaf de begroting 2023 voor dit risico een structurele jaarlijkse toevoeging aan de reserve in de begroting opgenomen. Aangezien de uitgaven een sterke fluctuatie vertonen zal moeten blijken in hoeverre deze stelpost het risico structureel voldoende afdekt.

Kansklasse: Midden

Effectklasse na maatregel: Zeer klein door risicoreserve

Restrisico : geen

Ontwikkeling risico: Gelijk gebleven

Risico sturing: Reduceren

Risico karakter: Incidenteel

Beslag op weerstandscapaciteit: geen

 

 

Onderhoud Openbare Ruimte Risicokenmerken

Het beheer van de Openbare Ruimte is in de gemeente sinds 2015 uitbesteed aan een aannemer op basis van een UAV-GC contract (Uniforme Administratieve Voorwaarden voor Geïntegreerde Contractvormen). Deze voert het onderhoud uit op basis van door de gemeente opgestelde specificaties. In de loop der tijd zien we dat de oorspronkelijke inzichten op het gebied van het beheer en onderhoud aan verandering onderhevig zijn. Naast de veranderde wensen van de inwoners ten aanzien van onderhoudsniveaus en veroudering van het areaal (denk bijvoorbeeld aan het ouder worden van de bomen waardoor meer onderhoud nodig is, maar ook slijtage van plantvakken) hebben we ook te maken met de gevolgen van de klimaatverandering. De verschillen tussen droge en natte periodes hebben tot gevolg dat we anders om moeten gaan met water en door meer te doen met biodiversiteit ontstaat er meer evenwicht in de natuur. 
Na de coronaperiode is er door wereldwijde prijsverhogingen op energie en grondstoffen en door de recente salarisverhogingen sprake van een hogere prijsindexatie dan in het contract is voorzien. Dit leidt tot het risico dat bij een nieuwe opdracht de kosten van dezelfde werkzaamheden structureel veel hoger komen te liggen. Al met al zien we dat ook bij een gelijkblijvend niveau van onderhoud van de openbare ruimte de kosten zullen gaan stijgen. In de komende jaren zal in de reguliere periodieke actualisatie van beheerplannen, financiële voorzieningen en reserves rekening gehouden moeten worden met deze ontwikkelingen.

Kansklasse: Groot

Effectklasse na maatregel: Midden

Restrisico: € 215.000

Ontwikkeling risico: Gelijk gebleven

Risico sturing: Reduceren

Risico karakter: Structureel

Beslag op weerstandscapaciteit: € 129.000

 

Informatievoorziening op orde Risicokenmerken

Onze afhankelijkheid van digitale middelen en data voor ons dagelijks werk, was al groot en het blijft  maar toenemen. Technologische ontwikkelingen bieden kansen maar brengen ook allerlei risico`s met zich mee op het gebied van informatieveiligheid, ethiek en privacy. Maar ook de geloofwaardigheid van en het vertrouwen in de overheid, komt door de komst van met name generatieve AI onder druk te staan. Tegelijkertijd zijn de ontwikkelingen onvermijdelijk. De samenleving heeft andere verwachtingen, ketenpartners en leveranciers gaan anders werken en stellen andere eisen en ook de nieuwe generatie medewerkers vragen om moderne ondersteuning van het dagelijks werk. Datagedreven werken gaat veel brengen, maar vraagt ook om monitoring, verantwoord beheer, transparantie, integere en actuele gegevens en een flexibele informatievoorziening. Hetzelfde geldt voor ontwikkelingen op het gebied van AI en digitaal samenwerken in het algemeen.
 
Door de toegenomen digitale afhankelijkheid worden de potentiële risico's m.b.t. bedrijfscontinuïteit en dienstverlening exponentieel groter. Er worden dan ook al organisatorische en technische maatregelen getroffen op basis van de Baseline Informatieveiligheid (BIO) om deze risico's te verlagen. Uitbreiding van EU-richtlijnen stelt strengere eisen aan de cyberbeveiliging van essentiële diensten en hoe we veilig om moeten gaan met data en algoritmen. Echter 100% veiligheid is niet mogelijk. Praktijk voorbeelden (de gemeenten Lochem, Hof van Twente, Buren etc. etc.)  geven aan dat de risico's serieus zijn en de impact bestuurlijk en financieel groot zijn.

Kansklasse: Midden

Effectklasse na maatregel: Zeer groot

Restrisico: € 1,5 mln.

Ontwikkeling risico: Gelijk gebleven

Risico sturing: Reduceren

Risico karakter: Incidenteel

Beslag op weerstandscapaciteit: € 600.000

 

2.5 Conclusie weerstandsvermogen

Terug naar navigatie - 2.5 Conclusie weerstandsvermogen

De gekwantificeerde risico’s afgezet tegen de beschikbare weerstandscapaciteit laat het volgende beeld zien:

 

Weerstandsvermogen (* € 1.000)

2024

Weerstandscapaciteit

12.848

Risico's

977

Weerstandsvermogen

11.871

 

Gerekend in ratio’s wordt de weerstandscapaciteit ultimo 2024 als volgt weergegeven:

  1. De vrije algemene reserve in relatie tot de risico’s:        5,8
  2. Weerstandscapaciteit in relatie tot risico’s:                     13,2

De stand van het 'vrije deel' van de algemene reserve bedraagt (na inzet surplus bij de programmabegroting 2025) € 5,65 miljoen. De ratio weerstandscapaciteit in relatie tot de risico’s (13,2) is uitstekend. 

2.6 Kengetallen

Terug naar navigatie - 2.6 Kengetallen

De gemeente is op basis van de regelgeving (BBV) verplicht een vijftal kengetallen in de begroting op te nemen. Deze geven een inzicht in de financiële positie van de gemeente. In de onderstaande tabel worden deze kengetallen weergegeven.

 

Kengetal

Verslag
2023

Begroting
2024

Verslag
2024

1a. Netto schuldquote

-16,9% 3,0% -18,2%

1b. Netto schuldquote gecorrigeerd voor alle verstrekte leningen

-23,2% -3,0% -24,0%

2.  Solvabiliteitsratio

74% 69% 74%

3.  Grondexploitatie

-0,4% -0,7% -0,1%

4.  Structurele exploitatieruimte

4,8% 1,2% 7,1%

5.  Belastingcapaciteit

95%

104%

94%

 

 

 

 

2.6.1    Netto schuldquote

De netto schuldquote geeft inzicht in het niveau van de schuldenlast van de gemeente ten opzichte van de eigen middelen. Het geeft een indicatie in welke mate de rentelasten en aflossingen op de exploitatie drukken. Omdat er bij de door de gemeente verstrekte leningen onzekerheid kan bestaan over of ze allemaal worden terugbetaald wordt bij de berekening van de netto schuldquote onderscheid gemaakt door het kengetal te berekenen zowel inclusief als exclusief de doorgeleende gelden.

Duiding
Sinds 2019 zijn de langlopende (vaste) schulden van de gemeente nul. De totale kortlopende schulden en de overlopende passiva samen bedragen in de jaarrekening 2024 bijna € 20 mln. Dit ligt ruim boven het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar en ligt ruim tien procent boven het niveau van eind 2023. De financiële bezittingen (in de vorm van uitgegeven lang- en kortlopende leningen, liquide middelen en overlopende activa) van de gemeente nemen de afgelopen jaren toe. Dit leidt er eind 2024 toe dat de financiële bezittingen van de gemeente groter zijn dan de totale schulden. Dit komt tot uitdrukking in het percentage van -18,2% (resp. -24,0%) bij de jaarrekening 2024. 

 

2.6.2    Solvabiliteit
De solvabiliteitsratio geeft inzicht in de mate waarin de gemeente in staat is aan zijn financiële verplichtingen te voldoen. Onder de ratio wordt verstaan het eigen vermogen (algemene en bestemmingsreserves en het gerealiseerde resultaat) als percentage van het balanstotaal.

Duiding
Het solvabiliteitspercentage van de gemeente is de afgelopen vier jaar redelijk stabiel met een percentage tussen de 70% en 80%. In de jaarrekening 2024 komt het solvabiliteitspercentage uit op 74%. Sinds 2011 is de solvabiliteit gestegen (van 58% naar 74% op dit moment) met name als gevolg van een toename van het eigen vermogen van de gemeente.

 

2.6.3    Grondexploitatie
Dit kengetal geeft weer hoe de waarde van de grond voor grondexploitatie zich verhoudt tot de totale baten. De boekwaarde van de gronden is van belang omdat deze waarde moet worden terugverdiend bij de verkoop. Voor de risico’s in de grondexploitatie heeft de gemeente op haar balans een risicoreserve gevormd. De accountant beoordeelt ieder jaar in de controle de waardering van de gronden op de balans en de hoogte van de gevormde reserve.

 

2.6.4    Structurele exploitatieruimte
Dit kengetal is van belang om te beoordelen welke structurele ruimte de gemeente heeft om de eigen lasten te dragen of welke structurele stijging van de baten of structurele daling van de lasten daarvoor nodig is.

Duiding
De structurele baten in 2024 zijn hoger dan de structurele lasten per programma ook als daar de structurele toevoegingen en onttrekkingen aan reserves in worden meegenomen. Dit houdt in dat de gemeente een structureel sluitende exploitatie heeft omdat als alle incidentele baten en lasten buiten beschouwing worden gelaten in deze jaarrekening, de dan overgebleven structurele baten hoger zijn dan de structurele lasten.

 

2.6.5    Belastingcapaciteit
De belastingcapaciteit geeft inzicht hoe de belastingdruk in de gemeente zich verhoudt ten opzichte van het landelijk gemiddelde.

Duiding
Dit kengetal laat zien dat de woonlasten in de gemeente onder het landelijk gemiddelde liggen.

3 | Onderhoud kapitaalgoederen

3.1 Inleiding

Terug naar navigatie - 3.1 Inleiding

In de paragraaf onderhoud kapitaalgoederen wordt het beleidskader over het onderhoud van kapitaalgoederen weergegeven. De belangrijkste criteria in het beleidskader zijn “schoon, heel en veilig”, waarbij het gekozen uitgangspunt de gewenste kwaliteit in verhouding tot de beschikbare middelen is. De kwaliteit en het onderhoud van de kapitaalgoederen is bepalend voor het voorzieningenniveau en de daarmee samenhangende jaarlijkse lasten. Omdat met het onderhoud van de kapitaalgoederen een aanzienlijk deel van de rekening is gemoeid, is een goed overzicht van belang voor het inzicht in de financiële positie van de gemeente. De paragraaf onderhoud kapitaalgoederen geeft, net als de andere paragrafen, een dwarsdoorsnede van de rekening omdat de kosten van het onderhoud van de kapitaalgoederen over verschillende programma’s is verspreid.

3.2 Beleidskaders

Terug naar navigatie - 3.2 Beleidskaders

Het beleid van de gemeente Epe voor het onderhoud van de kapitaalgoederen is vastgelegd in de onderstaande beleidsplannen.

  • Wegenbeleidsplan
  • Gemeentelijk Watertakenplan (GWP 2021-2025)
  • Groenstructuurplan / Bomenbeleidsplan        
  •  Beleidsplan Openbare Verlichting 
  • Beleidsplan Civiele Kunstwerken
  • Beleidsplan gemeentelijke begraafplaatsen /Beheervisie begraafplaatsen
  • MJOP gebouwen

3.3 Stand van zaken

Terug naar navigatie - 3.3 Stand van zaken

Hieronder wordt – per gemeentelijk kapitaalgoed – aangegeven wat de stand van zaken is met betrekking tot de uitvoering van het beleid, welke relevante ontwikkelingen er spelen, of er noodzaak is voor bijstelling van het beleid, de financiële consequenties van het beleid en de vertaling ervan in de rekening.

Financiële vertaling van het onderhoud in de jaarrekening (bedragen in € 1.000):

 

Beleids-en beheerplan

Jaar vaststelling raad

Looptijd t/m

Achterstand onderhoud

Kosten 2024

Begroting 2024

Structureel m.i.v. 2025

Wijze

Wegen

2014

2018

Ja

2.490

2.309

2.236

structureel budget met egalisatiereserve

Gemeentelijk watertakenplan

2021

2025

Nee 1.036

987

965

structureel budget

Civiele kunstwerken

2023

2027

Nee

34

34

34

storting voorziening

14

18

18

structureel budget

Bomen en groen

2010

-

 Nee

1.187

1.084

1.279

structureel budget

Openbare verlichting

2018

2026

 Nee

77

66

64

structureel budget

Gebouwen (MJOP)

-

2026

Nee

407

444

406

storting voorziening

214

281

294

structureel budget

 

3.3.1 Wegen
In de gemeente Epe ligt ongeveer 785 kilometer in lengte aan wegen. In oppervlakte is dat ongeveer 2.763.000 m2. De helft van deze oppervlakte bestaat uit asfalt, 27% uit elementen en 23% uit onverhard en beton. Jaarlijks wordt het wegareaal geïnspecteerd. Naar aanleiding van de inspectieresultaten wordt een onderhoudsprogramma opgesteld voor het jaar volgend op het jaar waarin de inspectie plaats had. Ten behoeve van het groot onderhoud van wegen beschikt de gemeente over een reserve voor de egalisatie van de onderhoudskosten. Ieder jaar worden in de hele gemeente werkzaamheden uitgevoerd om het kwaliteitsniveau constant te houden. Het actualiseren van het wegenbeleidsplan zou in 2022 worden uitgevoerd. Door gewijzigde inzichten is dit niet uitgevoerd. Vanwege de behoefte aan een integrale visie op het onderhoud van de openbare ruimte is er voor gekozen het wegenbeleid los te laten en na de visie een uitvoeringsplan wegen op te stellen.  Het mobiliteitsplan is in 2022 vastgesteld. Het gladheidbestrijdingsplan wordt los van het wegenbeleid in 2024 geactualiseerd. Het reguliere onderhoudswerk is overeenkomstig de planning nagenoeg in zijn geheel uitgevoerd.

 

In 2024 is na de periodieke externe inspectie geconstateerd dat we onder de afgesproken normen terecht zijn gekomen. In de voortgangsrapportage 2024 zijn extra middelen beschikbaar gesteld om deze achterstanden weg te kunnen werken.

 

3.3.2 Riolering
In 2021 zijn het BRP en GWP (gemeentelijk watertakenplan) 2021 t/m 2025 opgesteld en door gemeenteraad vastgesteld.
Eén van de kernfactoren voor het behouden van een goede leefomgeving is het in stand houden en optimaliseren van de voorzieningen omtrent de riolering en het watersysteem. Deze hebben een aantal belangrijke doelen voor het dagelijks leven:

  • Het beschermen van de volksgezondheid tegen infectieziekten;
  • Het schoon houden van de bodem en het oppervlaktewater;
  • Het voorkomen van schade door hevige regenval én bij extreme droogte;
  • Het voorkomen en beperken van structureel nadelige gevolgen van grondwater.

Het rioolnetwerk in de gemeente is ca 460 kilometer lang. Daarvan is ca 229 kilometer drukriolering en ca 231 kilometer vrij verval riolering. Het drukrioolstelsel is voorzien van 1.023 minigemalen en 28 rioolgemalen.

Jaarlijks wordt met gedetailleerde camera-inspecties circa 7% (15 km) van het areaal geïnspecteerd. Deze wijze van inspecteren wordt de komende jaren doorgezet, hoe wordt omgegaan met de bevindingen wordt nader uitgewerkt in het Rioolbeheerplan. De kwalitatieve toestand van nagenoeg het gehele stelsel is in beeld. 

Hieronder volgt een opsomming van de in uitvoering  zijnde werken en werkzaamheden in 2024:

  • Uitvoering van centrumplan fase 3, aanleg vuilwater en infiltratieriool;
  • Vervangen persleiding in Vaassen en Emst;
  • Uitvoering reconstructie Krugerstraat/van Riebeeckstraat en Tuindorpweg;
  • Vervangen defecte riolering;
  • Voorbereiding Hoge Weerd fase 4;
  • Voorbereiding en aanleg retentie Vegtelarij Epe;
  • Start uitvoering centrumplan Oene;
  • Voorbereiding reconstructie Woestijnweg

3.3.3 Civiele kunstwerken 
Een brug is een overspanning over water om twee weggedeelten te verbinden. De gemeente Epe heeft in totaal 64 bruggen en 2 tunnels in eigendom: 41 met een draagconstructie van beton en 23 met een draagconstructie van staal met een kunststof, houten of metselwerk opbouw. De kosten voor de vervanging van bruggen worden betaald uit een daartoe ingestelde reserve. Voor het opvangen van kosten voor het onderhoud van de bruggen is een onderhoudsvoorziening ingesteld. De hoogte van deze voorziening is in lijn met het beleidsplan bruggen. De geraamde financiële middelen in de begroting zijn voldoende om het huidige niveau in stand te houden.

In 2023/2024 is 1 brug vervangen, de Deventerstraat in Vaassen, daarnaast is regulier onderhoud uitgevoerd.

3.3.4 Bomen en groen
Het Bomenbeleidsplan en het Groenstructuurplan geven de toekomstvisie weer van de gemeente Epe op groen in de openbare ruimte van de bebouwde kommen van Epe, Vaassen, Emst en Oene. In de kernen en het buitengebied (exclusief het bosgebied) staan ruim 32.500 onderhoudsplichtige bomen op gemeentelijke gronden. Om de boomveiligheid te waarborgen worden de bomen regelmatig gecontroleerd. De frequentie is op basis van kwaliteit en gebruiksdruk geprioriteerd.
Het onderhoud van de openbare ruimte - waaronder bomen en gazons (ongeveer 50 ha), zandwegen en begraafplaatsen - is vastgelegd in kwaliteitsniveaus gebaseerd op het CROW.  De beeldkwaliteit wordt geborgd door maandelijks een schouw uit te voeren. Voor de centra en wijken van Epe en Vaassen vindt het onderhoud op tenminste het niveau ‘basis’ plaats. Daarnaast wordt extra aandacht geschonken aan de bestrijding van boomziekten zoals de kastanjeziekte, iepziekte en essentaksterfte en de bestrijding van invasieve exoten zoals de Japanse duizendknoop, reuzenberenklauw e.d.

Het nieuwe Bomenbeleidsplan zou in 2022 worden vastgesteld maar is door gewijzigde inzichten en implementatie omgevingswet en de verordening fysieke leefomgeving (VFL) uitgesteld tot 2025. 

Het onderhoud van de openbare ruimte is uitbesteed aan Vebego  (Axent Groen) en vastgelegd in een overeenkomst met een looptijd tot 2025. Eind 2024 is dit met 2 jaar tot 2027 verlengd. Daarin is vastgelegd dat Vebego de openbare ruimte op basisniveau onderhoudt. Gemeente Epe heeft hierin de rol van opdrachtgever en toezichthouder op de geleverde kwaliteit in de openbare ruimte. De geraamde financiële middelen in de begroting waren voldoende om het huidige niveau in stand te houden.

3.3.5 Openbare verlichting
Het beleids- en beheerplan openbare verlichting is geactualiseerd in een nieuw plan met een looptijd van 2017 tot 2026. Het heeft als belangrijkste doel het leggen van een bestuurlijke, beheersmatige en financiële basis voor de zorg voor de openbare verlichting in de planperiode met een doorkijk naar de daaropvolgende jaren.
 
Eind 2024 zijn er ca 6.276 masten in beheer bij de gemeente Epe (inclusief diverse aansluitingen fietsenstallingen en ABRI's). Binnen de gemeentegrenzen zijn bij de provincie Gelderland 8 masten in het beheer en bij Triada 346 stuks. Er zijn ca. 6.377 armaturen, dat zijn er meer dan er lichtmasten zijn en dat komt omdat op sommige lichtmasten meer armaturen met meer lampen zijn gemonteerd. Het doel is om de komende jaren de gemeente Epe geheel uit te rusten met ledverlichting. Eind 2024 was deze vervangingsslag voor 88% uitgevoerd. De werkzaamheden liggen op schema. 

3.3.6 Gebouwen
Er zijn 46 gebouwen en woningen in beheer en onderhoud bij gemeente Epe, waarvan ook huurpanden t.b.v. opvang ontheemden. Het beheer en onderhoud bestaat hoofdzakelijk uit het reguliere (dagelijks) en groot onderhoud. Het groot onderhoud wordt onder andere uitgevoerd op basis van een meerjarenonderhoudsplan, MJOP’s.

Het MJOP is gericht op het in stand houden van de bestaande gebouwen. Per jaar wordt minimaal 50% van de MJOP’s van de gebouwen geactualiseerd, zodat een cyclus van maximaal 2 jaar ontstaat. Een actuele MJOP levert een begroting voor de onderhoudsvoorziening en levert ook de gegevens voor een jaarplanning voor de uitvoering. Het onderhoudsniveau wordt bepaald op basis diverse uitgangspunten, zoals toekomst, bouwjaar, huidige status e.d. Op basis van de MJOP’s zijn voorzieningen gevormd, waaruit het groot onderhoud wordt bekostigd voor het streekarchief, gemeentehuis, de buiten- en binnenzijde van de gymzalen, de brandweerkazernes, kinderopvang St. Crusiusweg, de wijkgebouwen, de bibliotheek, de dienstgebouwen en de onderkomens op de begraafplaatsen.

 

4 | Financiering

4.1 Inleiding

Terug naar navigatie - 4.1 Inleiding

De paragraaf Financiering heeft tot doel inzicht te verschaffen in de activiteiten die zich richten op het besturen en beheersen van, het verantwoorden over en het toezicht houden op de financiële vermogenswaarden, de financiële stromen, de financiële posities en de hieraan verbonden risico’s, ofwel: treasury.

4.2 Beleidskaders

Terug naar navigatie - 4.2 Beleidskaders

In het Treasurystatuut (2015) is het beleid ten aanzien van de treasuryfunctie vastgelegd. Belangrijkste doelstellingen van de treasuryfunctie zijn:

  • het beschermen van gemeentelijke vermogens- en (rente)resultaten tegen ongewenste financiële risico's zoals renterisico's, koersrisico's, kredietrisico's en liquiditeitsrisico's,
  • het optimaliseren van de renteresultaten binnen de kaders van de Wet Fido (Wet Financiering decentrale overheden) respectievelijk de limieten en richtlijnen van het Treasurystatuut.

4.3 Beleidsverantwoording

Terug naar navigatie - 4.3 Beleidsverantwoording

De Wet Fido bevordert een solide financieringswijze bij decentrale overheden. Doel is het vermijden van grote fluctuaties in de rentelasten van decentrale overheden, die mogelijk consequenties kunnen hebben voor hun financiële positie.

De wet geeft twee concrete richtlijnen voor de gemeenten voor het beheersen van renterisico’s. Het gaat daarbij om de kasgeldlimiet en de renterisiconorm. In bijlage 3 zijn de verplichte overzichten, die de gemeente jaarlijks hierover moet opstellen, opgenomen.

4.3.1 Kasgeldlimiet
Een belangrijk uitgangspunt van de Wet Fido is het vermijden van grote fluctuaties in de rentelasten. Juist voor korte financiering geldt dat het renterisico aanzienlijk kan zijn, want als daarvan de rente stijgt, betekent dat we al snel meer aan rente moeten betalen. Om een grens te stellen aan korte financiering is in de Wet Fido de kasgeldlimiet opgenomen. Meer dan dat bedrag mogen we niet financieren met kort geld. Deze limiet is vastgesteld op 8,5% van de begrote lasten.

Voor Epe bedraagt de kasgeldlimiet voor 2024 € 9,5 miljoen (zie bijlage 3). Door het positieve liquiditeitssaldo gedurende het hele jaar en de afwezigheid van opgenomen korte geldleningen, blijft de gemeente ruimschoots binnen deze limiet.

4.3.2 Renterisiconorm
Het doel van de renterisiconorm is het beperken van de gevolgen van een stijgende kapitaalmarktrente op de rentelasten van de gemeente. De rente van een langlopende lening staat voor een bepaalde tijd vast. Als die periode afloopt, kan het zijn dat de rente hoger is. Dan moeten we voor dezelfde lening meer rente betalen. Als op hetzelfde moment veel lange leningen tegelijk aflopen, dan moeten we ineens veel meer rente gaan betalen. Daarom staat in de wet FIDO de renterisiconorm. Die bepaalt hoeveel van de langlopende schulden in één jaar mogen aflopen: maximaal 20% van het begrotingstotaal aan leningen mogen per jaar in aanmerking komen voor herfinanciering en/of renteherziening. 

Voor Epe is de renterisiconorm ruim € 22 miljoen (zie bijlage 3). Aangezien Epe op dit moment geen gebruik maakt van leningen, blijft de gemeente ruimschoots binnen deze norm. 

4.4 Financiering

Terug naar navigatie - 4.4 Financiering

4.4.1 Financieringspositie

De financieringspositie geeft de financieringsbehoefte van de gemeente aan. Als we meer geld uitgeven dan er binnen komt, dan moeten we geld lenen. Dat heet een financieringstekort.

Het financieringssaldo ultimo 2024 is €21 miljoen positief (in 2023: €19 miljoen positief) (berekening: reserves en voorzieningen minus vaste activa). Er was in 2024 voldoende liquiditeit om alle benodigde uitgaven te kunnen doen (inclusief de financiering van investeringen). Het overschot van financieringsmiddelen is in 2024 in 's Rijks' schatkist aangehouden. Voor de komende jaren staan nog grote investeringsuitgaven op de planning. Het effect hiervan op liquiditeit zal nauwlettend gemonitord worden middels een liquiditeitenplanning. 

4.4.2 Leningenportefeuille
In 2024 was het dus niet nodig om externe financiering aan te trekken.

Gemeente Epe heeft al een paar jaar geen gebruik gemaakt van externe financieringsmogelijkheden. In 2022 is voor het laatst een kortlopende kasgeldlening afgelost en sinds medio 2019 heeft Epe geen langlopende geldleningen meer. 

In het kader van het financieel toezicht publiceert de provincie jaarlijks een overzicht van de schuldenpositie van de gemeenten in Gelderland. Uit dat overzicht blijkt dat de netto schuld per inwoner van Epe in vergelijking met de andere 51 gemeenten laag is. In de publicatie over 2023 staat Epe op de 3e plaats van de Gelderse gemeenten met de minste netto schuld per inwoner.

4.4.3 Uitzettingen
Gemeente Epe heeft in 2024 de overtollige liquide middelen in 's Rijks' schatkist aangehouden, overeenkomstig de Regeling Schatkistbankieren decentrale overheden. Daarbij is het drempelbedrag van wat de gemeente buiten de schatkist mag aanhouden, niet overschreden. In de toelichting op de balans, onder Schatkistbankieren, is een berekening hiervan opgenomen.

De uitzetting van overtollige liquide middelen in 's Rijks' schatkist in 2024 heeft geleid tot een rentebate van €0,8 miljoen.

Naast de middelen in 's Rijks' schatkist heeft de gemeente Epe ook nog andere uitzettingen en beleggingen, zoals bij BNG en Vitens vanwege haar publieke taak.

4.5 EMU-saldo

Terug naar navigatie - 4.5 EMU-saldo

De Europese Unie heeft bepaald dat het EMU-tekort van een land niet hoger mag zijn dan 3% van het bruto binnenlands product. Binnen Nederland is dit tekort 'verdeeld' tussen de verschillende overheden, de zogenaamde EMU-referentiewaarde. Voor de gemeente Epe is de individuele referentiewaarde EMU-saldo 2024 (inclusief haar aandeel in gemeenschappelijke regelingen) € 6,0 mln. In onderstaand overzicht is het gerealiseerde EMU-saldo 2024 berekend van de gemeente zelf. Het EMU-saldo drukt uit welk financieringstekort of -overschot we hebben. 

(bedragen x € 1.000)  Realisatie 2023 Realisatie 2024
1. (+) Exploitatiesaldo vóór toevoeging aan c.q. onttrekking uit de reserves (zie BBV, artikel 17c) 8.036 10.841
2. (-/-) Mutatie (im)materiële vaste activa 2.449 8.226
3. (+) Mutatie voorzieningen -148 1.041
4. (-/-) Mutatie voorraden (incl. bouwgronden in exploitatie) 237 359
5. (-/-)

Verwachte boekwinst/verlies bij verkoop van financiële vaste activa en 
(im)materiële vaste activa, alsmede de afwaardering van financiële vaste activa

  -
Berekend EMU-saldo 5.202

3.297

Het berekende EMU-saldo van de gemeente Epe over 2024 is €3,3 miljoen positief en bijft dus ruim onder haar referentiewaarde van het EMU-tekort. De gemeente heeft in 2024 meer geld ontvangen dan dat ze heeft uitgegeven. 

4.6 Conclusie

Terug naar navigatie - 4.6 Conclusie

Het treasurybeleid in 2024 is binnen de kaders van het Treasurystatuut uitgevoerd. De richtlijnen van de Wet Fido (kasgeldlimiet en renterisiconorm) zijn niet overschreden.

5 | Bedrijfsvoering

5.1 Inleiding

Terug naar navigatie - 5.1 Inleiding

De paragraaf bedrijfsvoering heeft tot doel inzicht te geven in de beleidsvoornemens op het gebied van de bedrijfsvoering en de ontwikkeling van de organisatie. Een goede bedrijfsvoering is een randvoorwaarde voor een succesvolle uitvoering van de primaire processen en ontwikkelingen zoals inwonersgericht werken en integraal werken (waaronder het omgevingsprogramma) en de interne-, en externe dienstverlening. Onder bedrijfsvoering wordt verstaan: personeel en organisatie, informatievoorziening en automatisering, financiën, huisvesting (incl. facilitaire zaken), communicatie en juridische zaken.

5.2 Beleidskaders

Terug naar navigatie - 5.2 Beleidskaders

 Het beleidskader voor de inrichting van de organisatie en de bedrijfsvoering is door het college vastgesteld in de volgende documenten:

  • Sturingsconcept 'Samenwerken' gemeente Epe 2024
  • Mandaatregister
  • Financiële verordening 2023

De kaders en de ambitie voor de ontwikkeling van de organisatie zijn vastgelegd in de visiedocumenten:

  • Toekomstvisie Epe 2030
  • Samen verder, visie op  de gemeente als onderdeel van de Eper samenleving

5.3 Beleidsverantwoording

Terug naar navigatie - 5.3 Beleidsverantwoording

Net als veel andere gemeenten staat Epe voor grote maatschappelijke opgaven waarbij de gemeente enerzijds een regierol heeft, in andere gevallen meer faciliterend optreedt en daarbij ook mede afhankelijk is van landelijke ontwikkelingen. Het is van belang om op een goede wijze invulling te geven om deze maatschappelijke opgaven te bereiken en door inzet van participatie met inwoners.  Hiervoor werkten wij in 2024 aan de visie Samen verder vanuit waar we inwonersgericht en integraal werken verder versterken. 

De visie van de gemeente Epe luidt als volgt: 

Inwoners, bedrijven, instellingen, verenigingen en gemeente; samen geven we vorm aan goed natuurlijk leven in Emst, Epe, Oene en Vaassen. Als partners luisteren we naar elkaar, leren we van elkaar en nemen we gezamenlijk verantwoordelijkheid. Vanuit vertrouwen in elkaar en betrokkenheid bij onze omgeving bouwen we aan een gemeente waarin iedereen fijn kan wonen, werken en leven, nu en later.

 De kernwaarden van gemeente Epe zijn: 'denken in mogelijkheden',  'samen' en 'transparant'

 

5.3.1 Organisatie

Terug naar navigatie - 5.3.1 Organisatie

Wat voor organisatie willen we zijn?

We zijn een organisatie die in verbinding staat me de samenleving, denkt in mogelijkheden, transparant is en waar we fijn (samen)werken'. Transparant, Denken in mogelijkheden en Samen zijn onze kernwaarden. Deze hebben we in de visie 'Samen verder' nader uitgewerkt. 

De Kapstok

In 2023 hebben we alle eerder voorgenomen doelen samengebracht in één document, 'De Kapstok'. Daarin onderscheiden we vier sporen in het werk dat we te doen hebben:

  1. het inhoudelijke deel, zoals beschreven in het raadsakkoord en het coalitieprogramma
  2.  het reguliere inhoudelijke werk wat we doen, zoals onder andere vastgelegd in de teamplannen
  3. de benodigde doorontwikkeling op dienstverlening en participatie
  4. de benodigde doorontwikkeling van de organisatie

Voor het derde en vierde spoor koppelden we in 'De Kapstok' aan de doelen concrete acties voor de komende jaren en brachten we prioritering aan.  Alle uitgevoerde acties halen we uit de kapstok zodat dit document actueel blijft. De kapstok gaat in 2025 verder onder de naam Concernplan en vormt de basis voor alle teamplannen. 

Concrete acties 2024

Het afgelopen jaar werkten we onder andere aan de implementatie van een nieuw sturingsconcept, omdat we diverse opgaven en werkwijzen hebben en het niet altijd duidelijk is hoe die zich tot elkaar verhouden.  Dat geeft alle medewerkers duidelijkheid en van daaruit kunnen we beter werken aan de opgaven waar we voor staan. De structuur sluit nu beter aan bij wat we te doen hebben. Daarnaast is een benchmark onderzoek uitgevoerd om inzicht te krijgen in de juiste formatie passend bij de opgaven. Een logisch vervolg op de benchmark is Strategische Personeelsplanning. Hoe zorgen we voor de juiste medewerker op het juiste moment op de juiste plek. 

We omarmden 'Werken vanuit de bedoeling' en passen het toe in ons werk door ons minder te laten leiden door processen en systemen en de klant(vraag) centraal te stellen. We werken al steeds meer integraal en inwonergericht aan de maatschappelijke opgaven. De komende jaren werken we hier verder aan. 

Gemeente Epe is een fijne organisatie om voor te werken. We hechten veel waarde aan het werkgeluk van onze medewerkers. Daarom werken we continu aan de 9 thema's van werkgeluk: plezier, autonomie, competenties, waardering, voldoening, zingeving, verbinding, vertrouwen en vitaliteit. In 2024  voerden we een eerste medewerkersonderzoek uit op basis van de thema's van werkgeluk. 

We willen onze medewerkers boeien, binden en behouden. We hebben ze nodig om de opgaven waar we voor staan te kunnen uitvoeren. We hebben daarom aandacht voor hun ontwikkeling, waardering, werkdruk en wat ze nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. Zeker in deze krappe arbeidsmarkt waarin het moeilijk is om mensen te vinden en we de werkdruk daardoor zien toenemen is dit van belang.  We hebben oog voor een betere balans tussen inhuur en vaste medewerkers. We hebben daarnaast bijvoorbeeld geïnvesteerd in een reiskostenregeling,  diverse trainingen, talentontwikkeling, goede onboarding en leiderschapsontwikkeling. Op diverse thema's wordt de komende jaren een vervolg gegeven aan de acties.

5.3.2 Communicatie

Terug naar navigatie - 5.3.2 Communicatie

Actieve communicatie en inwonerparticipatie
Naast de reguliere inzet op verschillende inhoudelijke dossiers is er het afgelopen jaar veel inzet geweest op communicatie met betrekking tot de grote opgave voor het opvangen en huisvesten van vluchtelingen. In 2024 is de gemeenteraad geconsulteerd op de visie Samen verder die vervolgens ter inzage heeft gelegen en in het najaar van 2024 door de gemeenteraad is vastgesteld. Aansluitend is gestart met het opzetten van de uitvoeringsplannen om de visie breder uit te dragen en actief in te zetten.

5.3.3 Informatievoorziening en Automatisering

Terug naar navigatie - 5.3.3 Informatievoorziening en Automatisering

In 2024 is het nieuwe informatiebeleid 2023-2027 uitgewerkt in een uitvoeringsprogramma. De sturing op de activiteiten in dit programma en nieuwe ontwikkelingen is ook verder geprofessionaliseerd. Vanaf eind 2024 werkt Epe met een portfoliomanagement board (PMB). Dit PMB bestaat uit het Directieteam aangevuld met enkele specialisten en houdt zich bezig met het prioriteren van informatiseringsprojecten. Hiermee zijn we als organisatie beter in staat te anticiperen op technologische mogelijkheden en incidenten (informatieveiligheid).

Er zijn in 2024 verschillende bedrijfskritische applicaties vervangen door een toekomstbestendige opvolger. Ook is het datateam van start gegaan. Het datateam helpt de organisatie de komende jaren datagedreven te worden. Een datagedreven organisatie is in staat om objectief terug te kijken en vooruit te zien aan de hand van eigen en publiek beschikbare data. Ethiek, privacy en de kwaliteit van data krijgen binnen dit team nadrukkelijk de aandacht.

De gevolgen van de wetten open overheid (WOO), elektronische publicaties (WEP) en modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (Wmebv) zijn het afgelopen jaar doorgevoerd. Dat wil zeggen, dat wat ingericht kon worden is ingericht, voor de volledige implementatie zijn wij afhankelijk van het landelijke tempo. Deze wetten bieden onze inwoners meer inzicht, rechten en een betere dienstverlening.

Informatieveiligheid
In 2024 is het strategisch informatieveiligheidsbeleid geactualiseerd en bijgewerkt n.a.v. recente ontwikkelingen en trends in dreigingen. In verband met de nauwe relatie met privacy is gekozen om een gecombineerd strategisch informatieveiligheids- en privacy beleid vast te stellen. De trends in dreigingen en daaraan gekoppelde risico’s worden vertaald (indien nodig) naar aanpassingen van de maatregelen en vindt er continue verbetering plaats. Wij gebruiken hiervoor o.a. informatie van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en de Informatiebeveiligingsdienst Gemeenten (IBD). 

In 2024 is o.a. organisatie breed Multi-factor authenticatie ingevoerd. Dit betekent dat naast een gebruikersnaam en het wachtwoord periodiek een extra code moet worden ingetikt. Daarnaast is er een duidelijke scheiding aangebracht tussen accounts met (hoge) beheerrechten en standaard kantoor-automatiseringsaccounts. Verder is het proces van melden en beoordelen van mogelijke phishing mails aangescherpt.

Op basis van inzicht in data en verkeersstromen en de beveiliging ervan zijn stappen gezet om alle verkeer binnen het netwerk te monitoren en te loggen. Verder is aandacht besteed leveranciersmanagement in zin van actuele contracten en  dienstverleningsovereenkomsten. Daarnaast is geadviseerd over en zijn  informatieveiligheidseisen beoordeeld bij de aanschaf van nieuwe en vervangende software. De Concern Informatie Security Officer(CISO) is standaard onderdeel van het Strategisch Informatie Overleg (SIO/Project Management board (PMB).

In 2024 is de campagne om de informatieveiligheidsbewustwording [Veilig werken inbegrEPEn] te vergroten voortgezet. In de campagne wordt ook aandacht besteed aan het privacy bewustzijn in het kader van de Algemene Verordening Gegevensbescherming. In 2024 zijn er verschillende micro-learnings gepubliceerd met diverse onderwerpen zoals: phishing, wachtwoorden, veiligheidscultuur en privacy en is er een phishing-actie georganiseerd. Medewerkers ontvingen ieder kwartaal een nep-phishing mail om op die manier bewustzijn te creëren op het gebied van melden en herkennen van phishing mails.

Via een landelijke systematiek “Eenduidige Normatiek Single Information Audit (ENSIA)” legt ons college jaarlijks verantwoording af aan uw raad en landelijke toezichthouders. De verantwoording aan de raad bestaat uit een zelfevaluatie, een verklaring van het college van B&W over het gebruik van SUWI-net en DigiD, een onafhankelijke IT-audit over het gebruik van SUWI-net en DigiD en een passage over informatieveiligheid in het jaarverslag.

ICT
Dankzij goed werkende ICT-voorzieningen kan de gemeente haar werk doen. De afhankelijkheid van deze voorzieningen neemt steeds meer toe. Onze ICT-Infrastructuur is extern belegd alsmede het beheer van onze digitale werkplek. Onze applicaties worden voornamelijk als SaaS (Software-as-a-Service) afgenomen. Dit vergt een nauwe samenwerking met leveranciers. Dit doen we door duidelijke afspraken en procedures vast te leggen en de prestaties regelmatig met de leveranciers te bespreken en bij te stellen. Naast goed leveranciersmanagement krijgt ook goed opdrachtgeverschap, steeds meer vorm. Contractmanagement stond dit jaar in het teken van het verzamelen van alle relevante documenten, deze te bundelen en centraal te registreren. Dit proces wordt verder geautomatiseerd en geoptimaliseerd in 2025.

5.3.4 Juridische Zaken

Terug naar navigatie - 5.3.4 Juridische Zaken

In 2024 zijn Data Protection Impact Assessments uitgevoerd door de gehele organisatie heen. De privacy-, data- en informatiebeveiligingsaspecten worden in een vroeg stadium betrokken binnen werkprocessen, het implementeren van applicaties en aanbestedingen en relevante wet- en regelgeving (zoals de Wet politiegegevens, hierna: Wpg). Eveneens is er gewerkt aan bewustwording op dit vlak.  Processen zijn geüpdatet naar de huidige actualiteit. Er is voorgesorteerd op de externe verplichte audit 2025 voor de Wpg.

In 2024 is gewerkt aan een strategisch informatieveiligheidsbeleid en privacy, waarin er vanuit een overstijgend domeinenperspectief wordt gekeken naar de onderdelen hiervan. Dit is een voorsortering op het meer integraal werken binnen de organisatie, alsmede een voorsortering op de digitale ontwikkelopgave voor overheden vanuit de Europese Unie. Hier is een apart document voor opgesteld. Eveneens wordt er inzet geleverd op belegging van de uit te voeren wettelijke taken van gemeenten binnen de Wet Politiegegevens en de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens, zoals - maar niet uitsluitend - een uitvoerend functionaris hiervoor, het borgen van de rechten van betrokkenen, datalekken op dit vlak en een registratiesysteem. Ook wordt er gewerkt aan beleid hiervoor. 

Daarnaast was er in 2024 een toename van het aantal (behandelde) bezwaren, voornamelijk gerelateerd aan – kort gezegd – vluchtelingen en de komst van een kinderopvang. Uitgebreide informatie is te lezen in het Jaarverslag bezwaren. Het aantal zaken is teruggebracht naar behandelbare proporties. In het kader van de Wet Open Overheid zijn verdere stappen gezet in de actieve openbaarmaking. Het aantal Woo-verzoeken lag in lijn met voorgaande jaren. 

De juridische kwaliteitszorg is verder op de kaart gezet. In 2025 zal de juridische kwaliteitszorg verder worden geborgd binnen de organisatie.

5.3.5 Financiën

Terug naar navigatie - 5.3.5 Financiën

Nieuw financieel systeem/Inkoop 
Het nieuwe financieel systeem biedt mogelijkheden om inkoop en financiën meer te integreren en hiermee als organisatie meer “in control” te komen. De integratie tussen inkoop en financiën heeft in 2024 meer vorm gekregen. 

E-facturen
Sinds 2018 kan de gemeente Epe e-facturen ontvangen en verwerken. Door het actief benaderen van leveranciers, zijn er inmiddels 43 leveranciers die een e-factuur aanleveren, goed voor 7 % van het totaal aantal verwerkte facturen in 2024

Afhandeling facturen
Voor 2024 is voor het afhandelen van de facturen als gewaagd doel geformuleerd: 88% van de facturen wordt op/voor de vervaldatum betaald, ten minste 9 maanden (1 januari 2024). Voor 2024 hebben we het gewaagde doel qua percentage en aantal maanden met verve gerealiseerd. 

 

5.3.6 Planning en Control

Terug naar navigatie - 5.3.6 Planning en Control

Planning & Control cyclus

De planning en control cyclus is in 2024 volgens planning uitgevoerd. Dit betekende dat de jaarrekening 2023, twee voortgangsrapportages 2024, de perspectiefnota 2025-2028 en de begroting 2025-2028 aan de raad ter behandeling zijn aangeboden. Door verscherping van eisen bij de accountantscontrole, de (financiële) verantwoording van de taken in het sociale domein en het toenemend aantal specifieke uitkeringen (SPUK), waarover verantwoording moet worden afgelegd, kan behandeling en vaststelling van de jaarstukken door de raad doorgaans niet eerder dan in juni/juli plaats vinden.

Op basis van een gehouden evaluatie is besloten om enkele verbeteringen in de P&C-cyclus door te voeren. Zo is in 2024 een andere opzet voor de Perspectiefnota besproken zodat de raad aan het begin van het begrotingsproces de kaderstellende rol kan vervullen. Dit leidt in 2025 tot de overgang naar een Kadernota. Daarnaast is besloten om de voortgangsrapportages voortaan vast te stellen en te voorzien van een begrotingswijziging.

Epe viel in 2024 opnieuw onder het repressieve toezicht van de provincie, de lichtste vorm van toezicht. Dit geldt ook voor 2025.

Financiële en inhoudelijke doorlichting begroting

In 2024 is gestart met de financiële en inhoudelijke doorlichting van de begroting.  De resultaten daarvan zijn in januari 2025 ter consultatie aan de commissie Omgeving & Financiën voorgelegd.  Op basis daarvan vindt in 2025 een vervolguitwerking plaats.

Verbijzonderde interne controle

De 'verbijzonderde interne controle' (VIC) over 2024 is uitgevoerd, gericht op de opzet, het bestaan en de werking van processen en de daarin opgenomen beheersmaatregelen. Daarbij is de aandacht vooral gericht op de rechtmatige uitvoering van de processen. Verbeterpunten worden gerapporteerd en stap voor stap geïmplementeerd. In 2024 is voor het eerst ook de rechtmatigheidsverantwoording opgesteld. De lessen die daaruit werden getrokken. leidden tot enkele aanpassingen in de financiële verordening van de gemeente Epe. Andere lessen namen wij mee bij de rechtmatigheidsverantwoording over 2024.

Op enkele momenten zijn financieel-technische onderwerpen besproken met de commissie Planning & Control.

5.3.7 Rechtmatigheidsverantwoording

Terug naar navigatie - 5.3.7 Rechtmatigheidsverantwoording

Vanaf het verslagjaar 2023 is de rechtmatigheidsverantwoording ingevoerd. Hiermee wordt verantwoording afgelegd over de naleving van de regels, die van belang zijn voor financiële handelingen van de gemeente. Met deze verantwoording geven wij invulling aan hoofdstuk 3 van de financiële verordening.

In de rechtmatigheidsverantwoording zijn drie criteria van belang:

  • het begrotingscriterium
  • het voorwaardencriterium
  • het misbruik- en oneigenlijk gebruik criterium.

De rapporteringstolerantie voor onrechtmatigheden is door de Raad vastgesteld op € 138.000 euro. 

De uitkomsten van de rechtmatigheidsverantwoording worden weergegeven in onderstaande tabel:

Begrotingscriterium
Alle begrotingsoverschrijdingen (bruto) op de totale lasten per begrotingsprogramma (en daarmee overeenstemmende balansmutaties) en kredieten onrechtmatig als deze lasten in strijd zijn met een wettelijke bepaling of met het beleid van de Raad. Overschrijding van budgetten binnen wet- en regelgeving en passend bij de uitvoering van het beleid van de Raad zijn niet onrechtmatig (netto). 

Overschrijding lasten begrotingsprogramma’s en kredieten
In 2024 is er bij de begrotingsprogramma's sprake geweest van een overschrijding van € 1.781.000 aan de lastenkant en bij de kredieten een overschrijding van € 382.000. In overeenstemming met de financiële verordening artikel 10 lid 4 is € 1.781.000 hiervan acceptabel. Voor een nadere toelichting wordt verwezen naar de toelichting op de baten en lasten in de jaarrekening en bij de programmaverantwoording. 

Voorwaardencriterium
Bij dit criterium gaat het om toepassing van de eisen en voorwaarden die worden gesteld aan financiële (beheers)handelingen. Die eisen en voorwaarden hebben betrekking op doelgroep, termijn, grondslag, administratieve bepalingen, normbedragen, bevoegdheden bewijsstukken, recht, hoogte en duur.

Wij hebben vastgesteld dat er onrechtmatigheden zijn voor een bedrag van € 1.011.000 doordat de Europese aanbestedingsrichtlijnen niet juist zijn toegepast. Hieronder wordt een toelichting gegeven. 

Algemeen:
Een budgethouder die een werk, levering of dienst afneemt bij een leverancier, dient zich af te vragen op welke wijze de afname moet worden aanbesteed. Hiervoor is er binnen de gemeente een inkoopbeleid die moet waarborgen dat de regels worden gevolgd. In 2024 is voor een bedrag van € 1.011.000 ingekocht waarbij de Europese aanbestedingsrichtlijnen niet juist zijn toegepast.

Onrechtmatigheden aanbesteding en inkopen onderverdeeld naar categorie:

Aanbesteding en inkopen:
A) Ingenieursdiensten (€ 680.000). De afgelopen jaren is er gebruik gemaakt van tijdelijke ingenieursdiensten. De kosten worden voornamelijk veroorzaakt doordat in het verleden de raming van de opdrachten op een verkeerde wijze ingeschat zijn. Daarnaast wordt er vanwege  doelmatigheidsoogpunt soms een contract verlengd aangezien een project langer doorloopt dan in eerste instantie verwacht. Gedurende 2024 heeft er een Europese aanbesteding plaatsgevonden waardoor de bestedingen in 2025 als rechtmatig beschouwd zullen worden.

B) Installatiediensten (€ 79.000). Als gemeente besteden wij de installatiediensten uit bij een lokaal bedrijf. Dit voldoet aan de wensen van ons intern inkoopbeleid, echter gezien de opdrachtwaarde/bestedingen is dit een opdracht die Europees aanbesteed had moeten worden. 

C) Inhuur op verschillende domeinen (€ 252.000). Betreft contracten die in 2023 onrechtmatig aangemerkt zijn, waarbij actie is uitgezet in 2024 om deze rechtmatig in de markt te zetten. Een aanbesteding kost tijd en daardoor zijn de kosten in 2024 nog (deels) onrechtmatig. 

Misbruik- en oneigenlijk gebruik criterium
Misbruik is het opzettelijk niet, niet tijdig, onjuist of onvolledig verstrekken van gegevens. Met als doel ten onrechte overheidssubsidies of -uitkeringen te ontvangen of niet dan wel een te laag bedrag aan heffingen aan de overheid te betalen. Oneigenlijk gebruik is het door het aangaan van rechtshandelingen en/of feitelijke handelingen, ontvangen van overheidsbijdragen of het niet dan wel tot een te laag bedrag betalen van heffingen aan de overheid, in overeenstemming met de tekst van de regelgeving maar in strijd met het doel en de strekking daarvan.

Uitkeringen, subsidies en vergunningen gaan alleen naar inwoners, bedrijven en instellingen die daar recht op hebben. Dit wordt getoetst aan wet- en regelgeving en interne integriteitsregelingen en -afspraken. Wij hebben interne procedures om na te gaan dat (belasting-)gelden, subsidies, uitkeringen of bijdragen, enzovoort op de juiste manieren worden ingezet en besteed. Voor verschillende beleidsterreinen hebben wij preventieve en/of repressieve maatregelen. Preventieve maatregelen zijn met name regelgeving, voorlichting en controle vooraf. Repressieve maatregelen zijn controle achteraf en sanctionering.

In 2023 is er overkoepelend beleid voor het voorkomen van misbruik- en oneigenlijk gebruik vastgesteld, deze is voor boekjaar 2024 nog altijd actueel. 

 

Eindconclusie:
Het totaal aan gerapporteerde onrechtmatigheden (lees: € 3,2 miljoen en rekening houdend met de afspraken van de Raad lees: € 1,4 miljoen) is lager dan de vastgestelde verantwoordingsgrens van 3% van de gerealiseerde bestedingen (€ 4,2 miljoen). Het college is van mening dat de in deze jaarrekening verantwoorde baten en lasten alsmede de balansmutaties in overeenstemming met de Kadernota rechtmatigheid rechtmatig tot stand zijn gekomen binnen de daarvoor gestelde grens.

6 | Verbonden Partijen

6.1 Inleiding

Terug naar navigatie - 6.1 Inleiding

De paragraaf verbonden partijen geeft inzicht in de relaties en verbindingen van de gemeente met 'verbonden partijen'. Van een 'verbonden partij' is sprake wanneer er vanuit de gemeente bestuurlijke invloed wordt uitgeoefend en wanneer er financiële belangen mee gemoeid zijn. 

  • Onder bestuurlijk belang wordt verstaan het hebben van een zetel in het bestuur van de verbonden partij of het hebben van stemrecht.
  • Met financieel belang wordt bedoeld dat de gemeente middelen ter beschikking heeft gesteld (en die ze in geval van faillissement van de verbonden partij kwijt kan zijn) en/of in geval dat er financiële problemen ontstaan bij de verbonden partij er verhaal op de gemeente kan plaatsvinden.

6.3 Beheersing risico's

Terug naar navigatie - 6.3 Beheersing risico's

De verbonden partijen van de gemeente Epe lopen sterk uiteen in (financiële) omvang en vorm. Hierdoor variëren ook de gemeentelijke belangen en risico’s sterk. Op basis van de in de nota verbonden partijen 2023 opgenomen risico analysemodellen wordt per partij bezien hoeveel bestuurlijk (inhoudelijk) en financieel belang er is en hoeveel risico er wordt gelopen. Op basis van beide analyses wordt tweemaal per jaar het risicoprofiel bepaald. Hoe groter het bestuurlijk en/of financieel belang bij een verbonden partij, hoe intensiever de sturing. Er zijn drie risicoprofielen:

Basis pakket
Verbonden partijen waarbij de gemeente een laag bestuurlijk en financieel risico loopt worden ingedeeld in het Basis pakket. De gemeenteraad wordt over verbonden partijen in dit pakket geïnformeerd bij de gemeentelijke begroting en jaarrekening.

Pluspakket
Verbonden partijen waarbij de gemeente een gemiddeld bestuurlijk of financieel risico loopt worden ingedeeld in het Pluspakket. Aanvullend op het Basis pakket wordt de gemeenteraad ook bij de voortgangsrapportage geïnformeerd over deze verbonden partijen, zo nodig ook met een informatienota. Daarnaast zal de bestuurlijke en ambtelijke overleg frequentie met deze verbonden partijen hoger zijn dan bij de partijen in het basispakket. Tot slot worden deze verbonden partijen ook periodiek geagendeerd in het college.

Plusplus pakket
Verbonden partijen waarbij de gemeente een hoog bestuurlijk en financieel risico loopt worden ingedeeld in het Plusplus pakket. Aanvullend op het Pluspakket wordt het bestuurlijke en ambtelijke overleg nog verder geïntensiveerd met deze verbonden partijen. 

6.4 Overzicht verbonden partijen

Terug naar navigatie - 6.4 Overzicht verbonden partijen

Op basis van regelgeving volgt hierna het overzicht van bestaande verbonden partijen. Daarin wordt per partij de voorgeschreven informatie verschaft. Bij de gemeenschappelijke regelingen die geen eigen vermogen hebben is het financieel belang van de gemeente gelegen in de verplichting om bij te springen als er financiële problemen ontstaan bij de verbonden partij. 

 

Bank Nederlandse Gemeenten (BNG)
Volledige naam N.V. Bank Nederlandse Gemeenten
Vestigingsplaats Den Haag
Vorm Vennootschap
Wijze van belang Lid van de Algemene vergadering van Aandeelhouders
Openbaar belang Bank voor overheden en instellingen voor het maatschappelijk belang
1 jan. 2024 31 dec. 2024
Financieel belang van de gemeente € 152.000 € 152.000
Eigen vermogen van de verbonden partij € 4.721 mln € 4.777 mln
Vreemd vermogen van de verbonden partij € 110.834 mln € 123.173 mln
Financieel resultaat van de verbonden partij € 294 mln
Gerealiseerde bijdrage aan de verbonden partij niet van toepassing
Gerealiseerde beleidsvoornemens BNG streeft niet naar winstmaximalisatie, maar naar maatschappelijke impact en een redelijk rendement voor de aandeelhoudende overheden.
Risicoprofiel laag (basispakket)

 

Circulus B.V.
Volledige naam Circulus B.V.
Vestigingsplaats Apeldoorn
Vorm Besloten Vennootschap
Wijze van belang Lid van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders
Openbaar belang Afvalverwijdering en straatreiniging
O.b.v. prognose 1 jan. 2024 31 dec. 2024
Financieel belang van de gemeente € 1 mln.
Eigen vermogen van de verbonden partij € 18,7 mln. € 17,9 mln.
Vreemd vermogen van de verbonden partij € 17,3 mln. € 14,1 mln.
Financieel resultaat van de verbonden partij € 827.000
Gerealiseerde bijdrage aan de verbonden partij € 4,2 mln. netto
Gerealiseerde beleidsvoornemens Verduurzamen, circulaire economie, hergebruik van hernieuwbare grondstoffen optimaliseren, de hoeveelheid aangeboden huishoudelijk afval te minimaliseren en de reststromen van het huishoudelijk afval nog beter verwaarden.
Risicoprofiel laag (basispakket)

 

GGD NOG
Volledige naam GGD Noord- en Oost Gelderland
Vestigingsplaats Warnsveld
Vorm Gemeenschappelijke regeling (openbaar lichaam)
Wijze van belang Lid van Algemeen Bestuur
Openbaar belang De GGD NOG beschermt, bewaart en bevordert de gezondheid van de inwoners van 22 gemeenten in de regio Noord- en Oost Gelderland; deze 22 gemeenten zijn gezamenlijk de deelnemers in de gemeenschappelijke regeling.
1 jan. 2024 31 dec. 2024
Financieel belang van de gemeente € 140.000 € 85.000
Eigen vermogen van de verbonden partij € 3.182.000 € 1.921.000
Vreemd vermogen van de verbonden partij € 13.266.000 € 11.330.000
Financieel resultaat van de verbonden partij -€ 170.000
Gerealiseerde bijdrage aan de verbonden partij € 683.000
Gerealiseerde beleidsvoornemens GGD NOG voert voor de gemeente Epe de jeugdgezondheidszorg voor 4-19 jarigen uit. Daarnaast worden taken voor de algemene gezondheid uitgevoerd, onder andere infectieziektebestrijding. De GGD NOG biedt gemeenten inzicht in de gezondheidssituatie van de inwoners van de gemeenten. Gemeenten en GGD werken aan de vertaling van 4 thema’s naar concrete afspraken en acties (vergroten van gelijke kansen op gezondheid voor iedereen, mentale gezondheid, gezonde leefstijl en gezonde fysieke en sociale leefomgeving) met als doel de gezondheid van inwoners te verbeteren en te voorkomen dat zij aanspraak moeten maken op zwaardere vormen van zorg en/of ondersteuning.
Risicoprofiel laag (basispakket)

 

Leisurelands
Volledige naam Leisurelands B.V.
Vestigingsplaats Arnhem
Vorm Vennootschap
Wijze van belang Algemene vergadering
Openbaar belang Openbare toegankelijkheid dagrecreatieterrein Kievitsveld
O.b.v. prognose 1 jan. 2024 31 dec. 2024
Financieel belang van de gemeente € 6.705 € 6.705
Eigen vermogen van de verbonden partij € 77.432.000 € 79.700.000
Vreemd vermogen van de verbonden partij € 15.023.000 € 15.600.000
Financieel resultaat van de verbonden partij nog niet bekend
Gerealiseerde bijdrage aan de verbonden partij niet van toepassing
Gerealiseerde beleidsvoornemens Sterkte uitgangspositie behouden, intensieve samenwerking met partners, ontwikkeling duurzame exploitatie.
Risicoprofiel laag (basispakket)

 

Lucrato
Volledige naam Werkbedrijf Lucrato
Vestigingsplaats Apeldoorn
Vorm Gemeenschappelijke regeling
Wijze van belang Lid dagelijks bestuur
Openbaar belang Het bieden van werkplekken voor inwoners met een arbeidshandicap, dien niet zelfstandig kunen werken (WSW) of alleen in een beschutte werkomgeving. En begeleidn naar werk (re-integratie) van mensen die onder de Participatiewet vallen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
1 jan. 2024 31 dec. 2024
Financieel belang van de gemeente € 400.000 € 620.418
Eigen vermogen van de verbonden partij € 2.754.000 € 4.131.000
Vreemd vermogen van de verbonden partij € 3.480.000 € 4.531.000
Financieel resultaat van de verbonden partij € 1.144.000
Gerealiseerde bijdrage aan de verbonden partij € 0
Gerealiseerde beleidsvoornemens Realiseren en vergroten uitstroomdoelstelling Participatiewet: - efficiënte inzet op begeleiden inwoners naar passende arbeidsplek. - expertise bieden voor de brede doelgroep die onder de participatiewet valt (maatwerk). De afgelopen jaren is de bijdrage substatineel lager uitgevallen dan de verwachte bijdrage. Dit komt door vrijgevallen middelen en een betere december circulaire. Risico is wel dat de doelgroep die Lucrato moet bedienen steeds meer aandacht nodig heeft. Dit zien we ook terug komen in de cijfers. Vanuit het Rijk zijn er twee onderzoeksrapporten uitgezet over de haalbaarheid van werkleerbedrijven en Beschutwerk. Waardoor het tekort kan blijven ontstaan. De gemeenten en lucrato zetten samen een opdracht uit voor een onderzoek naar de financiele en kwalitatieve positie van werkleerbedrijf Lucrato. Zo kan er ook gekeken worden naar onbenutte kansen.
Risicoprofiel laag (basispakket)

 

Omgevingsdienst Veluwe Ijssel
Volledige naam Omgevingsdienst Veluwe (ODVeluwe)
Vestigingsplaats Apeldoorn
Vorm Gemeenschappelijke regeling: openbaar lichaam
Wijze van belang Lid dagelijks bestuur
Openbaar belang Uitvoering wettelijke milieutaken
1 jan. 2024 31 dec. 2024
Financieel belang van de gemeente € 39.823,21
Eigen vermogen van de verbonden partij € 584.178,00
Vreemd vermogen van de verbonden partij € 3.852.245,00
Financieel resultaat van de verbonden partij € -462.678,00
Gerealiseerde bijdrage aan de verbonden partij € 1.010.438,00
Gerealiseerde beleidsvoornemens Het jaar 2024 stond voor ODVeluwe in het teken van het feitelijk effectueren van de fusie tussen de voormalige Omgevingsdienst Noord-Veluwe (ODNV) en de voormalige Omgevingsdienst Veluwe IJssel (OVIJ). Ook was 2024 het jaar waarin de Omgevingswet in werking trad. Om deze redenen is ODVeluwe in 2024 gestart om haar eigen processen te herdefiniëren. Vanwege de fusie per 01-01-2024 tussen de Omgevingsdienst Noord-Veluwe (ODNV) en Omgevingsdienst Veluwe IJssel (OVIJ) in Omgevingsdienst Veluwe (ODVeluwe) zijn geen financiële cijfers per 01-01-2024 opgenomen.
Risicoprofiel laag (basispakket)

 

OMVV
Volledige naam Ontwikkelingsmaatschappij Vitale Vakantieparken B.V.
Vestigingsplaats Arnhem
Vorm Vennootschap
Wijze van belang Algemene vergadering
Openbaar belang Revitalisering vakantieparken
O.b.v. prognose 1 jan. 2024 31 dec. 2024
Financieel belang van de gemeente € 1.565 € 1.565
Eigen vermogen van de verbonden partij € 6.962.886 € 6.738.822
Vreemd vermogen van de verbonden partij € 35.975 € 16.046
Financieel resultaat van de verbonden partij € -309.748 € -224.064
Gerealiseerde bijdrage aan de verbonden partij € 21.558
Gerealiseerde beleidsvoornemens Het realiseren van een toekomstbestendig aanbod van vakantieparkeren, dat een sterke schakel vormt in het toeristisch-recreatieve aanbod van de Veluwe. Daarnaast het versterken van het organiserend vermogen op de Veluwe door samenwerking tussen overheden onderling. Kennis en ervaring verder ontwikkelen en delen met andere Gelderse regio's, andere Vitale Vakantieparken initiatieven, regio's, provincies en het Rijk.
Risicoprofiel laag (basispakket)

 

Plus OV
Volledige naam Basismobiliteit
Vestigingsplaats Lochem
Vorm Gemeenschappelijke regeling: bedrijfsvoeringsorganisatie
Wijze van belang Voorzitter bestuur
Openbaar belang Doelgroepen prettig en efficient vervoeren wanneer er geen vervoersalternatief is.
1 jan. 2023 31 dec. 2023
Financieel belang van de gemeente € 40.367 € 11.136
Eigen vermogen van de verbonden partij € 439.809 € 89.809
Vreemd vermogen van de verbonden partij € 1.934.294 € 1.753.580
Financieel resultaat van de verbonden partij € 0
Gerealiseerde bijdrage aan de verbonden partij € 1.527.823
Gerealiseerde beleidsvoornemens In 2024 werd de ingezette ontwikkeling van de afgelopen jaren voortgezet. Focus op het afronden van de taakstelling tot kostenreductie in personeelskosten, de interne organisatie stabieler maken en de kwaliteit van het vervoer verder verhogen.
Risicoprofiel laag (basispakket)

 

Regio Stedendriehoek
Volledige naam Basismobiliteit
Vestigingsplaats Lochem
Vorm Gemeenschappelijke regeling: bedrijfsvoeringsorganisatie
Wijze van belang Voorzitter bestuur
Openbaar belang Doelgroepen prettig en efficiënt vervoeren wanneer er geen vervoersalternatief is.
1 jan. 2024 31 dec. 2024
Financieel belang van de gemeente € 11.333 € 56.271
Eigen vermogen van de verbonden partij € 261.138 € 757.252
Vreemd vermogen van de verbonden partij € 713.679 € 2.424.089
Financieel resultaat van de verbonden partij € 666.986
Gerealiseerde bijdrage aan de verbonden partij € 291.080
Gerealiseerde beleidsvoornemens Per 1 januari is er sprake van een nieuwe vorm en organisatiesamenstelling. De herstructurering stelt in staat om nog effectiever en efficiënter te werken. Een hoogtepunt van 2024 is het binnenhalen van de Regio Deal 'Sterker in 3D'. Daarnaast zijn er belangrijke afspraken gemaakt met het Rijk over het Ontwikkelperspectief voor de regio. En zijn er stappen gezet op het gebied van mobiliteit, energie en gebiedsontwikkeling.
Risicoprofiel laag (basispakket)

 

Streekarchief
Volledige naam Streekarchief Epe, Hattem en Heerde
Vestigingsplaats Epe
Vorm Gemeenschappelijke regeling: centrumgemeente
Wijze van belang Lid bestuur
Openbaar belang Het beheer van oude openbare archieven en het toezicht op het beheer van de nieuwe archieven
1 jan. 2024 31 dec. 2024
Financieel belang van de gemeente € 0 € 0
Eigen vermogen van de verbonden partij € 0 € 0
Vreemd vermogen van de verbonden partij € 0 € 0
Financieel resultaat van de verbonden partij € 0
Gerealiseerde bijdrage aan de verbonden partij € 97.229
Gerealiseerde beleidsvoornemens Het beheer van de oude openbare archieven en het toezicht op het beheer van de nieuwe archieven.
Risicoprofiel laag (basispakket)

 

Tribuut
Volledige naam Tribuut Belastingsamenwerking
Vestigingsplaats Epe
Vorm Gemeenschappelijke regeling: bedrijfsvoeringsorganisatie
Wijze van belang Vice voorzitter bestuur
Openbaar belang Het uitoefenen van de gemeenschappelijke belastingen en Wet waardering onroerende zaken
1 jan. 2024 31 dec. 2024
Financieel belang van de gemeente € 65.957 € 61.066
Eigen vermogen van de verbonden partij € 714.099 € 673.214
Vreemd vermogen van de verbonden partij € 1.006.436 € 1.243.721
Financieel resultaat van de verbonden partij € 562.720
Gerealiseerde bijdrage aan de verbonden partij € 744.560
Gerealiseerde beleidsvoornemens Begin 2024 stond vooral in het teken van afronden van de bezwaren, inclusief de daarbij behorende werkzaamheden voor gegevensbeheer. Verder is Tribuut continu op zoek naar verbeteringen in de processen, deels probeert Tribuut dit zelf in te regelen en deels door de samenwerking met leveranciers op te zoeken.
Risicoprofiel laag (basispakket)

 

Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland
Volledige naam Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland
Vestigingsplaats Apeldoorn
Vorm Gemeenschappelijke regeling
Wijze van belang Lid algemeen bestuur
Openbaar belang De VNOG werkt samen met de gemeenten aan veiligheid, door zich sterk te maken voor de kwaliteit en efficiency van de brandweerzorg, geneeskundige hulpverlening, bevolkingszorg, crisisbeheersing en rampenbestrijding. Dit alles met als doel: veilig en gezond, wonen, werken en recreëren.
1 jan. 2024 31 dec. 2024
Financieel belang van de gemeente € 790.716 € 891.571
Eigen vermogen van de verbonden partij € 19.874.060 € 22.716.712
Vreemd vermogen van de verbonden partij € 25.423.595 € 30.501.190
Financieel resultaat van de verbonden partij € 1.792.945
Gerealiseerde bijdrage aan de verbonden partij € 2.211.000
Gerealiseerde beleidsvoornemens VNOG heeft in 2024 haar kerntaken uitgevoerd. Er is gewerkt aan het voorkomen en beperken van incidenten, door goede advisering, voorlichting en versterking van de zelfredzaamheid, het risicobewustzijn en veilig gedrag. Verder is er in 2024 een nieuw regionaal beleidsplan voor de periode 2025-2028 opgesteld en is het regionaal risicoprofiel vernieuwd.
Risicoprofiel laag (basispakket)

 

Vitens
Volledige naam Vitens N.V.
Vestigingsplaats Zwolle
Vorm Vennootschap
Wijze van belang Lid van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders
Openbaar belang Het beschikbaar stellen van voldoende betrouwbaar drinkwater
1 jan. 2024 31 dec. 2024
Financieel belang van de gemeente € 35.000 € 35.000
Eigen vermogen van de verbonden partij € 677,7 mln € 713.600.000
Vreemd vermogen van de verbonden partij € 1.559,7 mln € 1.684.800.000
Financieel resultaat van de verbonden partij € 34.500.000
Gerealiseerde bijdrage aan de verbonden partij Niet van toepassing
Gerealiseerde beleidsvoornemens In 2024 lag de focus op winnen, zuiveren, distribueren en leveren van betrouwbaar drinkwater en het bouwen aan een streefstructuur voor de drinkwatervoorziening om de leveringszekerheid te blijven garanderen. Daarnaast waren er in 2024 verschillende uitdagingen. Zo had 2024 een nat voorjaar en een milde zomer en zijn er vier kookadviezen afgegeven, die een grote impact hadden. Deze situaties toonden aan dat de organisatie weerbaar was in haar dagelijkse operatie, het maken en leveren van drinkwater. Dit werd gewaardeerd door haar klanten, zoals bleek uit tevredenheidsondezoeken.
Risicoprofiel laag (basispakket)

7 | Grondbeleid

7.2 Grondbeleid in Epe

Terug naar navigatie - 7.2 Grondbeleid in Epe

Het grondbeleid heeft een grote invloed op en samenhang met de realisatie van het collegeakkoord en de volgende programma’s in de programmabegroting:

  • Ruimte en wonen (programma 5)
  • Bedrijvigheid (programma 9).
     

De gemeente Epe voert een situationeel grondbeleid. Daarbij kan de gemeente verschillende rollen van grondbeleid inzetten.  Per ruimtelijk initiatief wordt bepaald welke rol de gemeente op zich neemt en welke grondbeleidsinstrumenten het beste passen. Er wordt op basis van ambitie, prioriteit, risico en de gewenste regie de afweging gemaakt tussen actief grondbeleid, actief faciliterend en faciliterend grondbeleid.

De gemeente Epe beschikt over een voorraad aan (eigen) grond,  die kan worden ontwikkeld. Voorbeelden hiervan zijn: Eekterveld IV Vaassen, Zuukerschool in Zuuk en ’t Slath in Epe. Deze ontwikkelingen zijn in voorbereiding en zullen in de grondexploitaties  worden opgenomen. Voor deze ontwikkelingen geldt  dat  de kavel als bouwterrein  worden uitgegeven voor verkoop nadat ze bouwrijp zijn gemaakt.  In 2024  zijn gronden  voor woningbouwontwikkelingen uitgegeven bij de Griseeweg in Epe en in de komende jaren zullen gronden worden uitgegeven in Oosterhof Zuid en Kerkenland in Vaassen.

 

7.3 Grondexploitaties

Terug naar navigatie - 7.3 Grondexploitaties

7.3.1     Voortgang van de exploitaties

Kweekweg VI Epe
In 2022 is het laatste perceel bedrijfsterrein verkocht. De verwachting is dat dit plan in 2025 kan worden afgesloten.
 

De Pirk-Noord Vaassen
In 2024 zijn de laatste 8 woningen van de in totaal 74 woningen opgeleverd en in 2025 wordt het openbare gebied terug geleverd.

Hoge Weerd Epe
De sociale huurwoningen zijn gerealiseerd en de twee-onder-een-kapwoningen zijn in 2024 opgeleverd.

Klaarbeek Epe
Dit actieve plan is in 2023 afgesloten en de openbare ruimte is geleverd aan de gemeente. In het passieve plan is nog geld beschikbaar voor de afronding van de openbare weg en openbaar groen.

Oosterhof -Zuid
De grond exploitatie is vastgesteld in 2023. Er worden 87 woningen gerealiseerd. In 2024 is de bouw van de eerste fase begonnen. 


Aankomende exploitaties

  • Het plan 't Slath (woningbouw) is in voorbereiding;
  • Het plan Zuukerschool (woningbouw) is in voorbereiding;
  • Het plan Eekterveld IV (bedrijventerrein) is in vastgesteld door de Raad, er loopt een beroepsprocedure.

 

7.3.2     Parameters grondexploitatiebegrotingen

Bij de actualisatie van de grondexploitatiebegrotingen per 31 december 2024 van de plannen van het grondbedrijf zijn de volgende parameters gehanteerd:

Onderwerp Percentage per jaar
Kostenstijging 4%
Opbrengststijging bedrijfsterrein 1%
Opbrengststijging bouwterrein woningen 4%
Rekenrente 0,83%

 

7.3.3     Tussentijdse winst- en verliesnemingen

Met zekerheid in de plannen gerealiseerde winsten moeten (op grond van voorschriften) tussentijds worden overgeboekt naar de reserve bouwgrondexploitatie. Op 31 december 2024 zijn de volgende tussentijdse winsten overgeboekt naar de reserve bouwgrondexploitatie:

Plan Winst-/verliesneming
per 30-06-2024
Winst-/verliesneming
per 31-12-2024
Totaal tussentijdse
winst-/verliesneming 2024
Hoge Weerd Epe € 125.001 afgesloten € 125.001
Kweekweg VI Epe € 131 -€ 508 -€ 377
De Pirk-Noord Vaassen  € 2.181 - € 9.293 -€ 7.112
Oosterhof Zuid -€ 4.929 - € 14.473 - € 19.402

De winsten en verliezen worden verrekend met de reserve bouwgrondexploitatie, waarbij verliezen direct worden genomen.

Plan Hoge Weerd is per 31-12-2024 afgesloten.

 

7.3.4     Voortgang van de plannen

  • Kweekweg VI Epe
    In dit plan is in 2022 het laatste perceel bedrijfsterrein verkocht.  De verwachting is dat in 2025 de laatste aanpassingen aan de openbare ruimte klaar zijn.

  • De Pirk-Noord Vaassen
    Het laatste blok van de in totaal 74 woningen zijn opgeleverd in 2024. In 2025 worden de laatste aanpassingen in het openbaar gebied afgerond en zal het openbaar gebied worden terug geleverd aan de gemeente. 

  • Hoge Weerd Epe
    Alle woningen zijn opgeleverd en de inrichting van het openbaar gebied is afgerond in 2024. Het plan is afgesloten in 2024.

  • Klaarbeek Epe
    Het actieve deel van het  plan is afgesloten in 2023.

  • Oosterhof Zuid
    In 2024 is gestart met de bouw van de  87 woningen. In 2025 wordt het fietspad verlegd en wordt de grond gesaneerd en vervolgens verkocht.

7.3.5     Cijfers geactualiseerde grondexploitatiebegrotingen

In onderstaande tabel zijn de belangrijkste cijfers weergegeven van de grondexploitatiebegrotingen per 31 december 2024.

  Plan

 boekwaarde
31-12-2024*

verwacht eind-
resultaat grexen*

jaar
afsluiting plan

Hoge Weerd

 € 0 afgesloten 2024

De Pirk-Noord

+ € 7.231 - € 262.819 2025

Kweekweg VI

+ € 10.025 + € 859.731 2025

Oosterhof Zuid

- € 44.349 - €  80.441 2027 

*     min (-) = nadelig; plus (+) = voordelig

De reeds tussentijds genomen winst- en verliesnemingen zijn meegenomen bij het bepalen van de verwachte eindresultaten.

7.4 Aan- en verkopen van gronden en opstallen

Terug naar navigatie - 7.4 Aan- en verkopen van gronden en opstallen

7.4.1     Aankopen
In 2023 is 67 m2 openbaar groen aangekocht voor de ontwikkeling van het centrum Vaassen. 

7.4.2     Verkopen
In 2024 is voor de grondexploitaties geen grond verkocht.

Grondverkoop als gevolg van de anterieure overeenkomsten:

•    Woningbouw          2.052 m²

Verkoop opstalrecht Ossenweg: 

  • Erfpachtrecht    3.081 m²

Overige grondverkopen:

•    Nutsvoorzieningen  260 m²
•    Snippergroen             262 m²

7.5 Reserve bouwgrondexploitatie

Terug naar navigatie - 7.5 Reserve bouwgrondexploitatie

7.5.1 Reserve bouwgrondexploitatie

Voor het afdekken van de risico’s van de bouwgrondexploitatie is een reserve bouwgrondexploitatie gevormd.  In de Nota Grondbeleid 2024 is beschreven hoe wordt omgegaan met de reserve bouwgrondexploitatie. 

De benodigde reserve bouwgrondexploitatie bedraagt per 31 december 2024 € 1.738.258. De werkelijke stand van de reserve bouwgrondexploitatie bedraagt per 31 december 2024 € 2.147.815 en is dus voldoende voor het afdekken van de risico’s van de bouwgrondexploitatie. 

8 | Wet open overheid (Woo)

8.1 Inleiding

Terug naar navigatie - 8.1 Inleiding

De Woo (Wet Open Overheid) verplicht alle overheden om bepaalde documenten te publiceren. Deze documenten zijn verdeeld over 17 informatiecategorieën. Voor 2024 is een selectie gemaakt van 5 categorieën die als eerste aan de beurt waren. Dit is per Koninklijk Besluit vastgesteld. Op 1 november 2024 moest de beschikbare informatie gepubliceerd zijn.  Deze 5 categorieën waren:

1.    Wetten en algemeen verbindende voorschriften
2.    Overige besluiten van algemene strekking
3.    Informatie over de organisatie en werkwijze
4.    Bereikbaarheidsgegevens
5.    Vergaderstukken en verslagen van de Kamers en verenigde vergadering der Staten-Generaal


Epe heeft tijdig voldaan aan deze publicatieplicht.
Daarnaast publiceert Epe nu al enkele andere categorieën die nog niet verplicht zijn.
Voor 2025 staat een volgende groep op stapel.